ЧЕТВРТАК, 23. 2. 2023 - 15:40

Извор: ТВ ХРАМ

Свечана додела стипендија студентима завршних година шест факултета Универзитета у Београду - Патријарх Порфирије: Образовање је кључна тачка у једном народу (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, у четвртак 23. фебруара 2023. године, благоизволео је да у крипти спомен-храма Светог Саве на Врачару спроведе у дело одлуку о свечаној додели годишњих стипендија студентима завршних година Философског, Медицинског, Електротехничког, Правног, Богословског и Машинског факултета Универзитета у Београду.

ТВ Храм

Свечаној додели стипендија присуствовали су и Преосвећена господа Епископи: марчански Сава, новобрдски Иларион, липљански Доситеј и топлички Петар, главни секретар Светог Архијерејског Синода архимандрит Нектарије, директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило, министар просвете г. Бранко Ружић, ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, декани факултета, као и друге високе званице.

Том приликом, Првојерарх Српске Православне Цркве обратио се пригодним словом истакавши да Црква постоји као небоземна институција, само због једнога - зато што је човек биће које је створено за вечност. Црква постоји, не само као Тело Христово да сведочи вечност, него да отвори могућност сваком човеку који је створен по слици и прилици да буде становник вечности, грађанин Царства Небеског. Црква је простор смисла, смисла постојања, у сваком тренутку и на сваком месту.

Наша Црква, поред ове иницијативе коју смо покренули прошле године, амбиција нам је да већ у следећем кораку будемо присутни на овај начин, да нађемо модел, да будемо присутни и на свим другим универзитетима нашег народа, али мимо тога, Патријарх српски води хуманитарни фонд "Привредник" и фондацију Симе Игуманова, из те фондације се стипендирају само деца са Косова, у овом тренутку их има сто, ми смо се потрудили да повећамо висину стипендије. Због свега тога смо веома радосни и можемо да честитамо добитницима стипендије. Знамо да је још много оних који то завређују. Сматрамо да је образовање кључна тачка у једном народу, рекао је Патријарх Порфирије.

Студентску химну Gaudeamus igitur и химну Светом Сави, као и песму Милешевка тихо жубори, извео је здружени хор Богословије Светог Саве и Музичке школе Мокрањац из Београда под уметничким руковођењем професора Бранка Тадића.

Пре уручења стипендија, присутнима се обратио Ђорђе Гојковић, студент четврте године Правног факултета и победник овогодишњег такмичења у говорништву, одржаном на празник Светог Саве на Правном факултету, који је овом приликом изговорио део своје победничке беседе.

У име свих добитника стипендије Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, присутнима се обратила студенткиња Лидија Маслаћ.

тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
тв хРАМ
ТВ Храм

Повезане вести

Вести