УТОРАК, 14. 2. 2023 - 09:44

Извор: ТВ ХРАМ

Слава храма Светог мученика Трифуна на Топчидерском гробљу - Епископ Нектарије: Никада се не одвајајмо од љубави Божије (ФОТО/ВИДЕО)

Имамо поуку од Светог великомученика Трифуна – да се никада не одвајамо од љубави Божије, ма на какве муке нас стављали, каква искушења проживљавали Господ побеђује све и пример данашњи је Свети великомученик Трифун који је победио сва искушења која су наилазила на њега без да ропће и икога осуђује. Научимо се од њега и ставимо у своја срца да када проживљавамо било каква искушења благодаримо Богу за то. Увек благодаримо Христу и никада се не одвајајмо од њега, рекао је Епископ Нектарије у литургијској беседи у храму Светог мученика Трифуна, 14. фебруара 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је на светом евхаристијском сабрању на празник Светог мученика Трифуна, 14. фебруара 2023. године у храму посвећеном овом светитељу на Топчидерском гробљу.

Епископу Нектарију саслуживало је свештенство и свештеномонаштво, у молитвеном присуству многобројног верног народа Божијег.

На крају светог евхаристијског сабрања, Преосвећени Епископ освештао је славске дарове и преломио славски колач поводом храмовне славе.

После свете Литургије, Епископ Нектарије служио је помен ктитору храма Николи Спасићу.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ је рекао да данас славимо једног предивног младића, земљорадника и чувара гусака, Светога великомученика Трифуна који је живот свој посветио учећи се речи Божијој и радећи и на земљи и на њивама срца свога дајући тако велике плодове. Господ га је обдарио даром чудотворства. Многи људи су се исцељивали благодаћу Божијом која је испунила тог великомученика, али цар Дикије који је прогањао хришћане није од своје гордости могао да трпи толику благодат Божију и на све могуће начине настојао је да одврати овог предивног младића од Христа.

Међутим, имамо поуку од Светог великомученика Трифуна – да се никада не одвајамо од љубави Божије, ма на какве муке нас стављали, каква искушења проживљавали Господ побеђује све и пример данашњи је Свети великомученик Трифун који је победио сва искушења која су наилазила на њега без да ропће и икога осуђује. Научимо се од њега и ставимо у своја срца да када проживљавамо било каква искушења благодаримо Богу за то. Увек благодаримо Христу и никада се не одвајајмо од њега, нагласио је Епископ Нектарије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети мученик Трифун

ТВ Храм

Рођен у селу Кампсади у Фригији од сиромашних родитеља. У детињству чувао гуске. И још од детињства на њему је била велика благодат Божја те је могао исцељивати болести на људима и на стоци, и изгонити зле духове. У то време завлада Римским царством цар Гордијан, чија ћерка Гордијана сиђе с ума, и тиме баци свога оца у велику жалост. Сви лекари не могаху лудој Гордијани ништа помоћи. Тада зли дух из луде девојке проговори и рече да њега нико не може истерати осим Трифуна. После многих Трифуна из царства буде и овај млади Трифун позват по Божјем Промислу. Он би доведен у Рим где исцели цареву ћерку. Цар му подари многе дарове, које Трифун при повратку све раздели сиромасима. У свом селу продужи овај свети младић чувати гуске и молити се Богу. Када се зацари христоборни Декије, свети Трифун би истјазаван и љуто мучен за Христа. Но он поднесе сва мучења с радошћу великом, говорећи: „О кад бих се могао удостојити, да огњем и мукама скончам за име Исуса Христа Господа и Бога мога!" Све муке ништа му не нашкодише, и мучитељи га осудише најзад на посечење мачем. Пред смрт Трифун се помоли Богу и предаде душу своју Творцу своме 250. године.

Повезане вести

Вести