НЕДЕЉА, 12. 2. 2023 - 09:44

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Стефан у цркви Светог Јована Владимира на Медаковићу: На свакој Литургији се дешава васкрсење (ФОТО/ВИДЕО)

Свака недеља је велики празник, зато што се на свакој Литургији дешава васкрсење, васкрсење Христово, а и васкрсење нас који се причешћујемо. Треба да разумемо нашу веру, да се радујемо празницима и да се припремамо, јер нам долази Велики и Часни пост. Пост почиње за две недеље, а то је време када се буди природа, када све креће новим животом, и ми се потрудимо да и наш живот буде бољи, рекао је Епископ Стефан у литургијској беседи у цркви Светог Јована Владимира, у недељу 12. фебруара 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Јована Владимира у београдском насељу Медаковић, на празник Света Три Јерарха, 12. фебруара 2023. године.

Епископу Стефану саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присусутву многобројног верног народа.

У току свете Литургије, Преосвећени Епископ рукоположио је дипломираног теолога Сергеја Попратњака у чин ђакона.

У архипастирској беседи, Епископ Стефан је рекао да су данас велики празници, данас је Недеља блудног сина, данас су Света Три Јерарха, данас је уопште недеља. Свака недеља је велики празник, зато што се на свакој Литургији дешава васкрсење, васкрсење Христово, а и васкрсење нас који се причешћујемо. Треба да разумемо нашу веру, да се радујемо празницима и да се припремамо, јер нам долази Велики и Часни пост. Пост почиње за две недеље, а то је време када се буди природа, када све креће новим животом, и ми се потрудимо да и наш живот буде бољи. Сви треба да покушамо да се бар једном исповедимо на прави начин, да станемо пред свог свештеника и духовника, да очистимо све оно што је иза нас, све оно што нас тишти, што нам смета. Када тако будемо чинили, видећемо колико ће све бити боље. Када се човек истински исповеди, када оживи благослов тајинства, тада од обичног човека постајемо Божији људи.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Света Три Јерарха

ТВ Храм

Светитељи: Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије 1. јан., Григорије 25. јан. и Златоуст 27. јан. А овај заједнички празник установљен је у XI столећу за време цара Алексија Комнена. Једном наста однекуда расправа у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован (14. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља напосе у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше: „Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно... нити има међу нама првог ни другог." Још посаветоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника. Поводом овога дивног виђења спор се реши на тај начин што се одреди 30. јан. као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.

Повезане вести

Вести