СРЕДА, 31. 10. 2018 - 11:13

Извор: ТВ Храм

"Премијер и министар да не притискају инспекторе"

"Поступак око Цркве Свете Тројице на Румији треба окончати одбацивањем пријаве као неприхватљиве у односу на важећи законски оквир", сматра протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске.

ТВ Храм
Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић је јуче Министарству одрживог развоја и туризма МОРТ доставио примедбе на записник о инспекцијском надзору у вези са пријавом за наводну градњу на цркви на Румији. Џомић је позвао да се "не долива уље на ватру и да се не изазивају било какви сукоби и антагонизми кроз медијске изјаве. Основно је да овај поступак мора да буде управни, а он је неодговорним изјавама политичке природе оптерећен јер је најављено решење и пре него што је окончан поступак инспекцијког надзора. Ја сам јуче, у својству пуномоћника Митрополије, у Министарству одрживог развоја и туризма на 11 страница изнео бројне примедбе и у погледу садржаја записника и посебно у погледу кршења великог броја одредби у самом поступку вршења инспекцијског надзора. Довољно је да кажем да се у записнику виде два субјекта надзора, а посебно пада у око записнички навод да је записник сачињен у Бару, а не на врху Румије, односно на лицу места како то закон налаже", истакао је Џомић.

Како додаје, нико од десетак припрадника Управе полиције и Комуналне полиције није хтео да потпише записник са инспекцијског надзора. "Ужасна је чињеница да ми нисмо били позвани да присуствујемо инспекцијском надзору и ја сам изразио сумњу да је тај надзор уопште извршен. На 11 страница сам врло детаљно све образложио и сматрам да су испуњени сви услови да се овај поступак по пријави обустави. Треба имати у виду одредбу из члана 152 Закона о планирању простора и изградњи објеката који прописује шта се подразумева под бесправним објектом и посебно треба имати у виду да на Румији није грађен никакав нови објекат, него да су уграђени одређени радови, пре свега у погледу заштите објекта од удара грома и других елементарних непогода, а заштиту и из разлога јер у њему заклон траже бројни планинари и љубитељи природе, а не само верници. Сматрам да поступак треба да се оконча тако што ће се одбацити пријава као неприхватљива у односу на важећи правни оквир", оценио је Џомић. Он наглашава да је инспектор дужан да буде самосталан у раду, те да нико, ни премијер, ни министар, нити било ко са друге стране, нема право да врши притисак на њега какво ће решење донети и да, како додаје, прејудицира какво ће оно бити.

"Апелујем да се ствар држи искључиво у правним токовима, а ми ћемо користити сва правна средства која нам припадају по важећим законима, уз пуно уважавање МОРТ-а и других органа који су везани за овај случај", закључио је Џомић.

Повезане вести

Вести