ПЕТАК, 13. 1. 2023 - 09:39

Извор: ТВ ХРАМ

Свети Доситеј Загребачки Исповедник литургијски прослављен у манастиру Ваведење - Богослужио Епископ Иларион (ФОТО)

Црква Божија почива на мученицима и на мучеништву. Почива на онима који су имали снаге да пригрле сав чемер овога света који у злу лежи. Ми људи површни нисмо склони да се сећамо нити смрти, нити чемера који су неизбежни и непрекидно постоје. Када човек прихвати све заправо као добро и када има благовест у себи, када има добру веру, када зна да иза те празнине, иза смрти постоји смисао, постоји садржај, постоји спасење, човек се даје у смрт. Тако су се давали мученици. Они су осећали да је разрешење у Христовом загрљају, рекао је Епископ Иларион у литургијској беседи у манастиру Ваведење, 13. јануара 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, началствовао је на светом евхаристијском сабрању у манастиру Ваведење у Београду, на празник Светог Доситеја Загребачког Исповедника, 13. јануара 2023. године.

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуствту верног народа Божијег.

У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени Епископ Иларион је рекао да Црква Божија почива на мученицима и на мучеништву. Почива на онима који су имали снаге да пригрле сав чемер овога света који у злу лежи. Ми људи површни нисмо склони да се сећамо нити смрти, нити чемера који су неизбежни и непрекидно постоје. Непрекидно негде бесни рат. Непрекидно нека недужна деца страдају, непрекидно неко носи неки чемер у души из различитих разлога. Ми смо заправо смртни, празни сами по себи. Али, дешава се једно чудо. Када човек прихвати све заправо као добро и када има благовест у себи, када има добру веру, када зна да иза те празнине, иза смрти постоји смисао, постоји садржај, постоји спасење, човек се даје у смрт. Тако су се давали мученици. Они су осећали да је разрешење у Христовом загрљају.

Тим покретом се излази из овог света. Тим покретом чемер постаје извор благослова, тескоба постаје извор ослобођења и праве молитве, страдање постаје извор радости, понижење постаје извор вечне славе. Хвала Господу Христу који нам је тај пут пропутио и хвала Њему што на овом парчету земље на коме живи наш народ има толико оних који су тај пут следили и зато се чудесно наша Црква обнавља. Обнавља се молитвеним вапајима и снагом која су и та деца и ти старци и ти свештеници, жене, сви који су имали у срцу снагу да из овог чемера виде вечну славу. То је нада свима нама – да ти вапаји наших предака који су са надом у Христа страдали, да и ми можемо да истрајемо на путу нашег страдања, нагласио је Епископ Иларион.

На крају светог евхаристијског сабрања, Преосвећени Епископ освештао је славске дарове и преломио славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети Доситеј Загребачки

Епископ нишки и Митрополит загребачки

ТВ Храм

Свети Доситеј (Васић) рођен је у Београду 5. децембра 1877. године. На крштењу је добио име Драгутин. Гимназију и богословију завршио је у Београду, а звање кандидата богословља стекао је након завршене Кијевске духовне академије, 1904. године. Усавршавао се у Берлину на философско–богословској групи наука, док је у Лајпцигу студирао чисту и експерименталну психологију. За Eпископа нишког хиротонисан је 25. маја 1913. Први је Mитрополит загребачки од 1933. године. Од тешких мучења која је претрпео првих дана оснивања НДХ никада се није опоравио. Упокојио се 1945, у манастиру Ваведење у Београду, где је и сахрањен. Уврштен је као исповедник у календар светих Православне цркве. Спомен светог Доситеја загребачког прославља се 13. јануара / 31. децембра.

Повезане вести

Вести