СУБОТА, 7. 1. 2023 - 05:05

Извор: ТВ ХРАМ

Рођење Христово литургијски прослављено у Храму Светог Саве - Патријарх Порфирије: Радујмо се Рођењу Христовом (ФОТО/ВИДЕО)

Радујемо се празнику, радујемо се Рођењу Христовом, радујемо се заједно са небом и земљом, радујемо се са читавом творевином, са сваким бићем које дише јер Господ је дошао међу нас. Бог Отац је Сина Свога поверио нама људима. Бог је нашао пут до наших срца и онда када смо близу Њему, онда када чезнемо за Њим, али и онда када смо далеко од Њега, Бог је увек са нама. То је тајна Божића и смисао Божића, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи у Храму Светог Саве на Врачару, 07. јануара 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију на празник Рождества Христовог - Божић, у поноћ 07. јануара 2023. године, у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Патријарху Порфирију саслуживали су Преосвећена господа Епископи хвостански Алексеј и липљански Доситеј, архимандрит Данило директор Патријаршијске управне канцеларије, архимандрит Нектарије главни секретар Светог Архијерејског Синода, архимандрит Василије (Костић), свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке.

У храму који је био испуњен верним народом Божијим, светој Литургији молитвено је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, као и представници јавног, политичког и културног живота.

У архипастирској беседи Његова Светост је рекао да се радујемо празнику, радујемо се Рођењу Христовом, радујемо се заједно са небом и земљом, радујемо се са читавом творевином, са сваким бићем које дише јер Господ је дошао међу нас. Бог Отац је Сина Свога поверио нама људима. Колико поверење Бог има у човека, иако постоји граница између неба и земље, Бог је нашао пут до нас, до читавог људског рода, али и до свакога од нас. Нашао је пут до наших срца и онда када смо близу Њему, онда када чезнемо за Њим, али и онда када смо далеко од Њега, Бог је увек са нама. То је тајна Божића и смисао Божића.

Молимо се да Бог изведе мир свој међу све људе, али нарочито на Косову и Метохији. Данашњу радост помутила је несрећа. Неко је пуцао на двојицу младих људи, Милоша и Стефана из Штрпца. Нека би Господ дао љубављу својом и поверењем својим да зло које их је снашло не помути радост ове ноћи, радост доласка Христовог међу нас. Нека им да снаге и њима и њиховим сродницима, али и осталој браћи и сестрама на Косову и Метохији, као и свим другима који живе са њима мир, мир који је ултимативна вредност, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести