УТОРАК, 27. 9. 2022 - 09:57

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Јустин богослужио у Саборној цркви у Београду: Логика крста треба да буде наша животна филозофија (ФОТО/ВИДЕО)

Бити за небеско и непролазно, за вечно јер управо то је тајна крста, тајна љубави. Јер без љубави ни крст нема апсолутно никаквог смисла. Крст носити нама је суђено, а то значи жртвовати се и не губити наду ма како тешко да је, јер после крста и страдања, увек се отварају врата рајска и Царство Небеско. Ми ако желимо заиста да будемо признати од Христа као Његови ученици, нема нам друге него да узмемо крст и да логика крста буде наша животна филозофија и да крст буде знак који ће нас водити и сачувати и довести до жељеног циља – Царства Небеског, рекао је Епископ Јустин у литургијској беседи у Саборној цркви у Београду, 27. септембра 2022. година.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију на празник Воздвижења Часног Крста, 27. септембра 2022. године, у Саборној цркви у Београду.

Епископу Јустину саслуживао је Архимандрит Нектарије, изабрани епископ јегарски као и свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У надахнутој беседи, Епископ Јустин је рекао да бити хришћанин и носити крст не значи бити ни против кога, него управо бити за човека. Бити за небеско и непролазно, за вечно јер управо то је тајна крста, тајна љубави. Јер без љубави ни крст нема апсолутно никаквог смисла. Крст носити нама је суђено, а то значи жртвовати се, то значи трпети, то значи не губити наду ма како тешко да је, јер после крста и страдања, понижења, одбацивања увек се отварају врата рајска и Царство Небеско. И све пролазно и земаљско, привремено, што нам се чинило да је тако велики проблем у овоме свету, постаје само мехур од сапунице. То је тајна хришћанскога живота.

Да се одрекнемо себе и свога самољубља као што је то Христос на крсту учинио, јер Он као свемогући Бог сигурно је могао и на други начин да изврши тајну искупљења, али Он је најстрашнији начин изабрао одрекавши се своје свемоћи и на тај начин показујући колико Му је стало до нас, да на тако упечатљив, страшан начин посведочи своју љубав, ни мање ни више него распећем на крсту. И ми ако желимо заиста да будемо признати од Христа као Његови ученици, нема нам друге него да узмемо крст и да логика крста буде наша животна филозофија и да крст буде знак који ће нас водити и сачувати и довести до жељеног циља – Царства Небеског, истакао је Преосвећени Епископ Јустин.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести