ПОНЕДЕЉАК, 29. 8. 2022 - 13:50

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Јустин богослужио у храму Нерукотвореног лика Господњег у Зуцама: Свим срцем својим сведочимо и живимо тајну Христа (ФОТО)

Христос неће посрамити никога ко се у Њега поузда. Свим срцем својим и непоколебљиво, храбро, смерно и кротко сведочимо и живимо тајну Христа Богочовека, већ овде и сада, свако понаособ у своме срцу и на своме образу, рекао је Епископ Јустин у својој беседи, 29. августа 2022. године.

ТВ Храм

На празник Нерукотвореног Образа Господа Исуса Христа, 29. августа 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин, служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном данашњем празнику у Зуцама.

Епископу Јустину саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

На крају свете Литургије, Епископ Јустин освештао је славске дарове поводом храмовне славе.

На почетку своје беседе, Преосвећени Епископ пренео је сабраном верном народу благослове Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. Говорећи о данашњем празнику, Епископ Јустин је рекао да се историјска позадина овог догађаја садржи се у следећем - у једном граду, у Едеси, близу реке Еуфрат, живео је неки кнез Евгар, који је оболео од опаке болести. У то време, у Палестини проповедао је и исцељивао болесне и васкрсавао мртве и своју благу вест проповедао Господ наш Исус Христос. Вест о тим догађајима проширила се у ондашњем свету, па је тако и овај несрећни и болесни кнез чуо за моћ и силу коју Христос има, те је послао неке своје посланике да иду ка Христу и да га замоле да дође у његов град и да га исцели.

Христос није хтео да напушта место за које је превасходно била намењена Његова мисија, благословену Палестину, него је узео један убрус, пешкир један, парче платна и обрисао лик свој тим платном и када је предао слугама овог кнеза, на том платну је остао Његов пречисти лик. Они су однели то знамење до свога кнеза и он се заиста исцелио делимично, а касније је дошао и Апостол Тадеј који је проповедао и читав тај град обратио у хришћанство, а благоверни кнез изнад градских врата, капије, ставио је тај нерукотворени, дакле руком нестворени, чудотворни лик или образ Господа нашег Исуа Христа и написао испод њега - Христос неће посрамити никога ко се у Њега поузда. Свим срцем својим и непоколебљиво, храбро, смерно и кротко сведочимо и живимо тајну Христа Богочовека, већ овде и сада, свако понаособ у своме срцу и на своме образу, нагласио је Преосвећени Епископ.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести