НЕДЕЉА, 29. 5. 2022 - 11:26

Аутор: Михаила Глишић

Патријарх Порфирије богослужио у цркви Светог Александра Невског: Христос нас позива да уђемо у атмосферу љубави Божије (ФОТО/ВИДЕО)

Сви гледамо у јуридичком контексту, контексту закона и правила, а Христос све оправдава, позива не да будемо увек негативни у нашим судовима, у нашим проценама, позива да напустимо јуридички контекст поимања живота, феномена, дешавања свега око нас и у нама, контекст закона и да уђемо у контекст и атмосферу љубави Божије, рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије на евхаристијском сабрању у цркви Светог Александра Невског у Београду, 29. маја 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, благоизволео је да у Недељу Слепога када молитвено прослављамо свештеномученика Теодора Вршачког и мученика Вукашина, 29. маја 2022. године, предстоји евхаристијским сабрањем у цркви Светог Александра Невског у Београду. Првојерарху Српске Цркве саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован, викар Његовог Преосвештенства Епископа диселдорфског и немачког г. Григорија, као и велики број свештенства и ђаконства, уз молитвено учешће верног народа.

У својој архипастирској беседи, Патријарх Порфирије говорио је о причи о Слепоме где људи питају Господа ко је крив због слепила овог човека, имају потребу да све логички разумеју, да све рационално објасне, а Господ користи овај догађај да покаже да човек није само рацио, да није све логика и да не може све појмити искључиво својим спознајама и логичким капацитетима, него да је неопходно да учини скок из логике овога света у логику чуда, вере или најбоље рећи- у логику љубави Божије.  Његов одговор је био да се покаже љубав Божија, да се пројави љубав Господња у односу на људски род. Чињеницом да сви мисле да су родитељи криви показује се и наш однос према свему што не разумемо, према свему што је тешко, грех, болест, смрт и често тражимо кривца и проналазимо га у другима, а Господ другачије гледа на нас људе.

Његова Светост истакао је да  сви гледамо у јуридичком контексту, контексту закона и правила, а Христос све оправдава, позива не да будемо увек негативни у нашим судовима, у нашим проценама, позива да напустимо јуридички контест поимања живота, феномена, дешавања свега око нас и у нама , контекст закона и да уђемо у контекст и атмосферу љубави Божије и додаје да су болести тешке, али посматрајући у контексту зла немамо одговор и зато треба да напустимо контекст зла и да уђемо у контекст вере, атмосферу вере, атмосферу заједнице и љубави са Богом и само тако можемо осетити присуство Божије у свом свакодневном животу.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести