СУБОТА, 14. 5. 2022 - 18:36

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије отворио изложбу "Један век од васпостављања Српске Патријаршије 1920-2020" (ФОТО)

"Где год нема вере православне у нашем народу, где год не постоји наша Црква као живи живот, као динамична реалност у нашем народу ту заправо  и нема нашег народа, то јест и ако га има онда је он бесплодан, онда је он без конкретне форме и облика", истакао је Патријарх Порфирије у беседи на отварању изложбе поводом прославе стогодишњице васпостављања Српске Патријаршије.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх отворио је данас 14. маја, у склопу прославе стогодишњице васпостављања Српске Патријаршије у знаменитом сремскокарловачком Патријаршијском двору мултимедијалну изложбу под називом "Један век од васпостављања Српске Патријаршије 1920-2020".

Свечаном отварању изложбе присуствовали су отачаствени архијереји, те градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, преседник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић и многобројни верни народ.

Његова Светост је у својој беседи навео да се ми познајемо као православни и само у тој самоспознаји можемо препознати и сазвежђе свих народа а у исто време једино тако можемо бити звезда у том сазвежђу.

Патријарх Порфирије је честитао свима јубилеј те је позвао све да шетајући испред експоната прођу кроз историје, тј. да се сви још боље упознамо себе сада и да упознајуђи себе сада кроз прошлост изградимо чврсте темеље за будућност.

Раније је такође поводом прославе овог великог црквено-историјског јубилеја служено вечерње богослужење у Саборном храму Светог оца Николаца о чему више можете прочитати на ОВОМ линку.

***

У недељу 15. маја 2022. године, у 8.30 часова у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског, Његова Светост Патријарх г. Порфирије ће началствовати светом архијерејском Литургијом, као и чином призива Светог Духа на којој ће му саслуживати архијереји, чланови Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, који ће прву свечану седницу одржати одмах по богослужењу у престоној дворани Патријаршијског двора.

У 12.00 часова на градском тргу испред Патријарашког двора и Саборне цркве биће одржана свечана академија која ће бити отворена читањем Саборске посланице поводом великог јубилеја.

Предвиђено је да овом приликом наступите еминентни црквени хорови, најбољи српски драмски уметници, културно-уметничка друштва и ученици Богословије „Светог Арсенија“ у Сремским Карловцима.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести