СУБОТА, 14. 5. 2022 - 16:28

Извор: ТВ Храм

Прослава стогодишњице васпостављања Српске Патријаршије у Сремским Карловцима (ФОТО/ВИДЕО)

Његову Светост Патријарха српског Г. Порфирија и отачаствене архијереје који су возом допутовали поводом прославе стогодишњице васпостављања Српске Патријаршије и почетка редовног заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ на железничкој станици у Сремским Карловцима, у суботу 14. маја, дочекао је архипастир Епархије сремске Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије, Његово Преосвештенство Епсикоп  хвостански Г. Јустин, викар Патријарха српског са свештенством, монаштвом, ученицима и професорима Богословије и бројним верним народом.

ТВ Храм

Након свечаног дочека на железничкој станици у Сремским Карловцима  Патријарх Порфирије заједно са отачаственим архијерејима је са кочијама дошао у Патријаршијски двор, након чега се упутио и у Саборни храм Светог оца Николаја.

По доласку у Саборни храм уз хоростасију Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија у молитвеном присуству Његовог Блаженства Архиепископа охридског Г. Јована, Високопреосвећене господе митрополита дабробосанског Хризостома и црногорско-приморског Јоаникија, и Преосвећене господе отачаствених архијерејa свештенство Епархије сремске служило је вечерње богослужење.

Његова Светост Патријарх ће након богослужења у знаменитом сремскокарловачком Патријаршијском двору отворити мултимедијалну изложбу под називом „Један век од васпостављања Српске Патријаршије 1920-2020“.

***

Сутрадан, у недељу 15. маја 2022. године, у 8.30 часова у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског, Његова Светост Патријарх г. Порфирије ће началствовати светом архијерејском Литургијом, као и чином призива Светог Духа на којој ће му саслуживати архијереји, чланови Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, који ће прву свечану седницу одржати одмах по богослужењу у престоној дворани Патријаршијског двора.

У 12.00 часова на градском тргу испред Патријарашког двора и Саборне цркве биће одржана свечана академија која ће бити отворена читањем Саборске посланице поводом великог јубилеја.

Предвиђено је да овом приликом наступите еминентни црквени хорови, најбољи српски драмски уметници, културно-уметничка друштва и ученици Богословије „Светог Арсенија“ у Сремским Карловцима.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести