ПЕТАК, 22. 4. 2022 - 18:51

Извор: ТВ Храм

Вечерње Великог петка и Јутрење Велике суботе у храму Светог Саве; служио Патријарх српски Порфирије (ФОТО/ВИДЕО)

Поклањамо се страдањима Твојим, Христе.

ТВ Храм

На Свети и Велики петак, 9/22. априла 2022. године, у заветном спомен-храму Светог Саве, служено је свечано вечерње богослужење са изношењем плаштанице, док је у каснијим вечерњим сатима служено Јутрење Велике суботе са статијама.

* * *

Повезана вест:

У храму Светог Саве служени Царски часови Великог петка у молитвеном присуству Патријарха Порфирија и Епископа Стефана

* * *

Уз појање стихире ,,Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју”, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, уз саслужење братства Светосавског храма на Врачару и уз молитвено присуство Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског Г. Стефана и бројног верног народа предводио је део Вечерње службе, када се износи и полаже плаштаница у Христов гроб, где ће се налазити до Пасхалне полуноћнице, када ће уз појање тропара ,,Јегда снишел јеси”, бити унесена у свети олтар и положена на Часну трпезу, на којој остаје до оданија Пасхе.

"Највећи грех који је човек могао да учини је грех Великог петка, јер Онога који је створио свет, Онога који држи сву творевину у љубави својој, у длану своје љубави, Онога који је све створио савршеним и добрим, Онога који је свему, а пре свега човеку, наменио Царство небеско - и то не Царство небеско као нешто што је апстрактно и чека негде у непознатим даљинама, него јесте сада и овде - Онога који се зове Један у Тројици Бог и који се не само нама открио у личности Сина свога, у личности Логоса, него у личности Сина свога и дошао међу нас и постао један од нас. Њега је човек не само презрео, не само да му није узвратио на сва доброчинства која су човеку учињена, него је Њега човек данас убио", рекао је, поред осталог, Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на вечерњем Великог петка. 

* * *

Тебе Који се одеваш светлошћу као хаљином, скинувши с дрвета Јосиф с Никодимом, и видевши мртва, нага, непогребена, и предузев усрдни плач, ридајући говораше: Авај мени, преслатки Исусе! кога малопре сунце гледајући на Крсту обешена, тамом се заодену; и земља са страхом се потресаше, и завеса храма се раздираше. А ево сада видим Те, мене ради драговољно сишавшег у смрт. Како да Те погребем, Боже мој, и како плаштаницом да Те увијем? Којим ли рукама да се дотакнем нетљенога Тела Твога? Или које песме да отпевам исходу твоме, Милосрдни? Величам страдања твоја, песмословим и погребење твоје, са Васкрсењем, говорећи: Господе, слава Теби. (Слава и сада на стиховње) 

* * *

У вечерњим часовима Његова Светости Патријарх српски г. Порфирије, уз саслужење свештенства, ђаконства и сабраног верног народа служио је Мало повечерје са каноном Распетом Христу (Плач Мајке Божје), а потом и Јутрење Велике суботе са статијама. На крају Јутрења, после троструког опхода око храма са плаштаницом, Патријарх Порфирије је прочитао јеванђелски одељак из Јеванђеља по Матеју.

У наставку вести доносимо фотогалерију са наведених свештених богослужења: 

ВЕЧЕРЊЕ ВЕЛИКОГ ПЕТКА СА ИЗНОШЕЊЕМ ПЛАШТАНИЦЕ

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

ЈУТРЕЊЕ ВЕЛИКЕ СУБОТЕ СА СТАТИЈАМА

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести