ПЕТАК, 22. 4. 2022 - 13:07

Извор: ТВ Храм

У храму Светог Саве служени Царски часови Великог петка у молитвеном присуству Патријарха Порфирија и Епископа Стефана (ФОТО)

Подносећи све, Господе овако си говорио, безаконицима који су Те ухватили: Ако сте и ударили Пастира, и разјурили дванаест оваца ученике моје, могао сам више од дванаест легеона довести ангела. Но дуго трпим, да се испуни све непознато и тајно што сам вам објавио преко пророка мојих. Господе, слава Теби. (Стихира са првог часа)

Телевизија Храм

На Свети и Велики петак, 9/22. априла 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, молитвено су присуствовали на богослужењу Царских часова Великог петка, у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару. Наведено богослужење служило је свештенство Саборног храма васколиког рода српског.  

У Свети и Велики петак молитвено савршавамо спомен на дан страдања Господњег. Будући да богослужење увек бива прилагођено празнику, или пак догађају из Спаситељевог живота, трагику Великог петка најавиле су стихире јутрења Великог петка које смо богослужили на Велики четвртак увече.

У оквиру Царских часова на Велики петак (Први, Трећи, Шести и Девети час са Изобразитељном) бивају читани посебни псалми, старозаветна пророштва, као и одељци из Апостола и Јеванђеља, који се односе на света и спасоносна страдања Господа Исуса Христа. Богослужење прати црквена химнографија која верни народ уводи у Тајну страдања и Крсне жртве, коју је поднео Спаситељ наш Господ Исус Христос ради нашег спасења.

Данас виси на дрвету, Онај који је на води земљу утврдио.
Венцем од трња се крунише, Онај који је Цар Анђела.
Лажном порфиром огрће се, Онај који је огрнуо небо облацима.
Шамаре прима, Онај који је у Јордану ослободио Адама.
Клинцима би прикован, Женик Цркве. Копљем би прободен Син Дјеве.
Поклањамо се страдањима Твојих, Христе.
Поклањамо се страдањима Твојим, Христе.
Поклањамо се страдањима Твојим, Христе.
Покажи нам и славно Твоје Васкрсење. (Стихира са деветог часа)

Свети и Велики петак

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести