ПЕТАК, 22. 4. 2022 - 19:47

Извор: ТВ Храм

Вечерње Великог петка у београдском Саборном храму; служио Епископ Георгије (ФОТО)

Венцем од трња се крунише, Онај који је Цар Анђела.

ТВ Храм

На Свети и Велики петак, 9/22. априла 2022. године, у београдском Саборном Светоархангелском храму, служено је свечано вечерње богослужење са изношењем плаштанице.

Уз појање стихире ,,Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју”, Његово Преосвештенство умировљени Епископ канадски г. Георгије, уз саслужење братства Саборног Светоарханглеског храма, предводио је део Вечерње службе, када се износи и полаже плаштаница у Христов гроб, где ће се налазити до Пасхалне полуноћнице, када ће уз појање тропара ,,Јегда снишел јеси”, бити унесена у свети олтар и положена на Часну трпезу, на којој остаје до оданија Пасхе.

* * *

Тебе Који се одеваш светлошћу као хаљином, скинувши с дрвета Јосиф с Никодимом, и видевши мртва, нага, непогребена, и предузев усрдни плач, ридајући говораше: Авај мени, преслатки Исусе! кога малопре сунце гледајући на Крсту обешена, тамом се заодену; и земља са страхом се потресаше, и завеса храма се раздираше. А ево сада видим Те, мене ради драговољно сишавшег у смрт. Како да Те погребем, Боже мој, и како плаштаницом да Те увијем? Којим ли рукама да се дотакнем нетљенога Тела Твога? Или које песме да отпевам исходу твоме, Милосрдни? Величам страдања твоја, песмословим и погребење твоје, са Васкрсењем, говорећи: Господе, слава Теби. (Слава и сада на стиховње

Свети и Велики петак

 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести