СРЕДА, 20. 4. 2022 - 23:53

Извор: ТВ Храм

У Патријаршији Српској завршен свештени чин Мироварења (ФОТО)

Уливањем новог мира у алавастере вечерас је завршен чин кувања мира

Инфо-служба СПЦ

Уливањем новог мира у алавастере вечерас је завршен чин кувања мира. Алавстери су затим из мироваонице пренети пред Часну трпезу патријаршијског параклиса Преподобног Симеона Мироточивог, одакле ће на Велики четвртак у литијском бити унесени у београдски Саборни Светоарханглески храм, где ће бити извршено освећење светог мира, у току свете архијерејске Литургије Светог Василија Великог, којом ће началствовати Патријарх српски г. Порфирије, уз саслужење отачаствених архијереја, свештенства и верног народа. 

* * *

Повезане вести:

Припреме за свештени чин Мироварења у Патријаршији Српској

У Патријаршији Српској почео свештени чин Мироварења

У Патријаршији Српској настављен свештени чин Мироварења

Трећи дан свештеног чина Мироварења у Патријаршији Српској

* * * 

Свето миро, разливајући се из једног благодатног извора за целу Цркву, саопштава сваком хришћанину залог спасења у Господу Исусу Христу. Дар Духа Светога, који се даје у светој Тајни миропомазања, пројављује се као лична Педесетница свакога који је примио свето Крштење. Овај дар, који се саопштава кроз помазање светим миром, дели се у изобиљу и безгранично (Јн. 3, 34). Свето уље помазања, којим се благодатни дарови саопштавају, префињеношћу и разноврсношћу материја од којих се приправља, символише разноврсност благодатних дарова.

Најстарији поредак освећења светог мира срећемо у Ареопагитским списима, у делу О црквеној јерархији. На основу сведочанства, јасно је да је освећење мира почетком петог столећа савршавано од стране епископа на Литургији читањем нарочитих молитава, изговараних после постављања мира на Часну трпезу, заклоњеног рипидама на којима су били изображени серафими, уз појање од стране свих присутних ,,најсвештенијим гласом свештене песмеˮ. У поменутом трактату пише да је састав мира смеса ароматичних и изразито миришљавих материја и назива се ,,миро које божански најсавршеније делујеˮ - (Детаљније ОВДЕ и ОВДЕ).

Света и Велика среда

Инфо-служба СПЦ
Инфо-служба СПЦ
Инфо-служба СПЦ
Инфо-служба СПЦ
Инфо-служба СПЦ
Инфо-служба СПЦ
Инфо-служба СПЦ
Инфо-служба СПЦ
Инфо-служба СПЦ

Повезане вести

Вести