СРЕДА, 20. 4. 2022 - 10:53

Извор: ТВ Храм

Трећи дан свештеног чина Мироварења у Патријаршији Српској (ФОТО)

Данас је у патријаршијском придворном храму Преподобног Симеона Мироточивог, настављен богоугодни чин Мироварења (припремања и освећења светог мира).

Телевизија Храм

Трећег дана Страсне седмице - Свету и Велику среду, 7/20. априла 2022. године, у патријаршијском параклису Преподобног Симеона Мироточивог служена је Литургија пређеосвећених дарова након које је настављен свештени чин Мироварења.

* * *

Повезане вести:

Припреме за свештени чин Мироварења у Патријаршији Српској

У Патријаршији Српској почео свештени чин Мироварења

У Патријаршији Српској настављен свештени чин Мироварења

* * * 

У молитвеном присуству и са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ брегалнички и мјестобљуститељ битољски г. Марко, из Православне охридске Архиепископије, служио је Литургију пређеосвећених дарова, уз саслужење протопрезвитера-ставрофорâ Драгомира Убипариповића и Драгана Станишића; протопрезвитера Драгана Шовљанског; протонамесника Мирослава Чолаковића; као и протођаконâ Радомира Перчевића и Младена Ковачевића.

На Литургији пређеосвећених дарова у патријаршијском параклису Преподобног Симеона Мироточивог молитвено су присуствовали преосвећена господа Епископ крушевачки г. Давид; Епископ тимочки г. Иларион; Епископ нишки г. Арсеније; умировљени Епископ канадски г. Георгије; као и викарни епископи Патријарха српског, Епископ топлички г. Јеротеј; Епископ хвостански г. Јустин и Епископ марчански г. Сава.

Након одслужене Литургије пређеосвећених дарова, у ђаконикону патријаршијског параклиса, према устаљеном поретку, настављен је свештени чин Мироварења. Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, као и наведени архијереји, а потом и сабрани презвитери, прочитали су по један одељак из Светога Јеванђеља. 

Новоприпремљено миро разлива се у одређене судове као и у један алавастар у коме се налази старо миро, и то све ставља на Часну трпезу. Ново миро се на Свети и Велики четвртак, уз појање духовског тропара, преноси у београдски Саборни храм. Освећење новог мира врши Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије на Литургији светог Василија Великог. После освећења светог мира Патријарх у сваки сасуд освећеног Светог мира улива из алавастра по неколико капи старог Светог мира. На овај начин се одржава континуитет између старог и новог Светог мира кроз векове. Свето миро се употребљава приликом миропомазања новокрштених, сједињења неправосланвих хришћана и освећења нових храмова. Светим миром се помазује и цар приликом ступања на престо.

* * *

Свето миро, разливајући се из једног благодатног извора за целу Цркву, саопштава сваком хришћанину залог спасења у Господу Исусу Христу. Дар Духа Светога, који се даје у светој Тајни миропомазања, пројављује се као лична Педесетница свакога који је примио свето Крштење. Овај дар, који се саопштава кроз помазање светим миром, дели се у изобиљу и безгранично (Јн. 3, 34). Свето уље помазања, којим се благодатни дарови саопштавају, префињеношћу и разноврсношћу материја од којих се приправља, символише разноврсност благодатних дарова.

Најстарији поредак освећења светог мира срећемо у Ареопагитским списима, у делу О црквеној јерархији. На основу сведочанства, јасно је да је освећење мира почетком петог столећа савршавано од стране епископа на Литургији читањем нарочитих молитава, изговараних после постављања мира на Часну трпезу, заклоњеног рипидама на којима су били изображени серафими, уз појање од стране свих присутних ,,најсвештенијим гласом свештене песмеˮ. У поменутом трактату пише да је састав мира смеса ароматичних и изразито миришљавих материја и назива се ,,миро које божански најсавршеније делујеˮ - (Детаљније ОВДЕ и ОВДЕ).

Света и Велика среда

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести