ЧЕТВРТАК, 21. 4. 2022 - 11:43

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије на евхаристијском сабрању у Саборном храму освештао ново свето миро (ФОТО/ВИДЕО)

Данас је Велики четвртак и ми заједно са Господом идемо на Крст Његов и с Њим на страдање, да бисмо заједно с Њим учествовали и у Васкрсењу Његовом. Од Великог понедељка до данас, наша Црква освећује миро, тј. обавља чин Мироварења, припрема миро које се у Тајни миропомазања користи да би свако од оних који улазе у Цркву Христову добио печат дара Духа Светога, рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на литургијском сабрању у београдском Саборном Светоархангелском храму.

Телевизија Храм

На Свети и Велики четвртак, 8/21. априла 2022. године, када савршавамо молитвени спомен на Христову Тајну Вечеру на којој је установљена света Евхаристија; Спаситељеве опроштајне беседе, на Христово омивање ногу својим ученицима, као и Првосвештеничке молитве пред страдање, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предстојао је у београдском Саборном Светоархангелском храму торжественом светом архијерејском Литургијом Светог Василија Великог и Чином освећења новог светог мира, које се од Великог понедељка припремало у придворном параклису Преподобног Симеона Мироточивог у Патријаршијском двору. 

* * *

Повезане вести:

Припреме за свештени чин Мироварења у Патријаршији Српској

У Патријаршији Српској почео свештени чин Мироварења

У Патријаршији Српској настављен свештени чин Мироварења

Трећи дан свештеног чина Мироварења у Патријаршији Српској

У Патријаршији Српској завршен свештени чин Мироварења

* * * 

Првојерарху Српске Цркве саслуживао је Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован; преосвећена господа епископи: будимски г. Лукијан, врањски г. Пахомије, шумадијски г. Јован, крушевачки г. Давид, тимочки г. Иларион, нишки г. Арсеније, ваљевски г. Исихије, битољски и мјестобљуститељ струмички г. Марко, умировљени канадски г. Георгије; као и викари Патријарха српског: топлички г. Јеротеј и марчански г. Сава. На светој архијерејској Литургији молитвено је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског. Поред наведених отачаствених архијереја Патријарху српском саслуживало је многобројно свештенство, свештеномонаштво, ђаконство и сабрани верни народ Божји. 

Светој архијерејској Литургији претходила је молитвена литија од патријаршијског параклиса Преподобног Симеона Мироточивог до Саборног храма. У литији коју је предводио патријарх са сабраним архијерејима, свештенством, монаштвом и верним народом, ношени су алавастри са новоуготовљеним миром. 

Након светописамских чтенија са амвона београдског Саборног храма сабранима се обратио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије. У оквиру своје беседе Патријарх српски је указао на све свештене спомене којих се литургијски сећамо на Свети и Велики четвртак. У свом надахнутом празничном славу предстојатељ Српске Цркве је говорио и о значају светог мира које је, према богослужбеном поретку, освештано на данашњој Литургији Светог Василија Великог. 

"Данас је, браћо и сестре,  Велики четвртак и ми заједно са Господом идемо на крст Његов и са Њим на страдање да бисмо заједно са Њим учествовали у Васкрсењу Његовом, али данас или заправо ових дана, од Великог понедељка до данас, освећујемо миро, тј. обављамо чин мироварења, припреме мира које се после свете тајне крштења у тајни миропомазања користи да би свако од оних који улазе у Цркву Христову добио печат дара Духа Светог. Миро у нашој Цркви први пут је освећен 1922. године. Дакле, пре тачно 100 година патријарх Димитрије је миро осветио у Карловцима после уједињења наше Цркве које се догодило 1920. године. Мироварење јесте једна од карактеристика аутокефалности једне Цркве. Отуда и ми овде, у Београду, варимо миро и онда га из Београда делимо свим епископијама нашим, а онда они свим свештеницима. Свако примајући печат дара Духа Светог у тајни миропомазања доживљава своју личну Педесетницу и тиме бива уткан у Тело Христово у Цркви. Нека би Господ дао да сећајући се свих ових догађаја и читавог Јеванђеља Христовог, а нарочито догађаја које смо укратко поменули и чули из Јеванђеља, из дана Великог четвртка, да би се сећајући се тих догађаја и ми, не само сећали њих, него постали учесници на истински и прави начин како бисмо били учесници Тела Христовог и заједно са Господом нашим били победници над грехом, смрћу и нечастивим и сада и у векове векова. Амин", рекао је Патријарх српски у својој беседи након светописамских чтенија.

Након молитве Анафоре, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је освештао новоуготовљено свето миро.  После освећења светог мира Патријарх је у сваки сасуд освећеног светог мира улио из алавастра по неколико капи старог светог мира. На овај начин се одржава континуитет између старог и новог Светог мира кроз векове. Свето миро се употребљава приликом миропомазања новокрштених, сједињења неправосланвих хришћана и освећења нових храмова. Светим миром се помазује и цар приликом ступања на престо.

"Браћо и сестре нека је благословен данашњи дан и свето причешће. Ми смо, као што сам поменуо, осветили миро које користимо у светој тајни миропомазања заједно са светом тајном крштења. У светој тајни крштења ми се сапогребавамо и саваскрсавамо са Христом, а светом тајном миропомазања која се у исто време врши, тј. једна за другом одмах, ми се уткивамо у Тело Цркве, у Тело Христово којим је Он сам глава. Чин мироварења јесте нешто што је један од видова пројаве природе Цркве као аутокефалне Цркве. Овде смо варили миро, извршили мироварење, тј. кували миро у уљу маслиновом уз додатке разних аромата од Великог понедељка до данас. Сваки епископ добија миро из ових алавастара, које потом дели својим свештеницима", рекао је, поред осталог, Патријарх српски г. Порфирије у свом кратком обраћању на крају торжественог евхаристијског сабрања.

После литургијског отпуста, патријарх је са архијерејима, свештенством, монаштвом и верним народом учинио литијски опход око Саборног храма, са освештаним светим миром прешавши у патријарашки двор. 

Свети и Велики четвртак

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести