СРЕДА, 13. 4. 2022 - 12:27

Извор: ТВ Храм

Литургија пређеосвећених дарова у храму Светог великомученика и победоносца Георгија на Бановом Брду - Епископ Сава: Отворимо своје срце, ум и душу ка Господу (ФОТО/ВИДЕО)

Нека би дао Господ да овај крај поста буде благословен, али пре свега да се у ове последње дане освестимо, да сазнамо где се налазимо и колико смо удаљени од Бога. Као Марија Египћанка, пред Крстом Господњим, отворимо срце своје, ум и душу Господу и да му прибегнемо целивајући Његове свете ноге јер знамо да Христос умире за свакога од нас. Раширивши своје свете руке на Крсту, Он у ствари шири руке у загрљај који очекује свакога од нас ако се покаје и врати у заједницу и јединство са Њим, рекао је Епископ Сава после Литургије пређеосвећених дарова у храму Светог великомученика и победоносца Георгија на Бановом Брду у петак шесте седмице Великог поста 13.04.2022. године.

 

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански Г.Сава, са благословом Његове Светости Патријарха српског благоизволео је да у петак шесте седмице Великог поста 13.04.2022. године, посети храм Светог великомученика и победоносца Георгија на Бановом Брду. Епископ Сава је овом приликом служио Литургију пређеосвећених дарова уз саслужење братстава храма уз молитвено учешће верног народа Божијег.

На крају Литургије Преосвећени се обратио сабраном народу поучном беседом рекавши да се налазимо у последњој недељи Великог поста и да смо на крају пута којим ходимо ка празнику Васкрсења Господњег. Сви ми се можемо назвати путницима ка том великом и славном догађају победе живота над смрћу, који нам даје наду за живот вечни. Следећа недеља је Велика и Страсна, недеља страдања Господњих у којој ћемо се поклонити распећу и страдању, полагању у гроб и на крају да прославимо празник Васкрсења Господњег.

Епископ Сава је рекао да смо на данашњој Литургији вршили помен преподобне Марије Египћанке која је такође била путник на путу ка Васкрсењу и коју наша Црква памти по томе што је била велика грешница али је на крају живота постала једна од највећих и најпоштованијих светитељки у хришћанском свету. Она која је као грешница кренула у Јерусалим, не да би се поклонила страдањима Господњим него да би живела у греху, а стигла је у Јерусалим на празник Узношења Часног Крста Господњег, односно на дан када се поклањамо страдањима Господњим. Ту је схватила тежину људског греха и промашај свога живота, обратила се Богу и била је примљена њена молитва и кајање. Цео свој живот, 47 година, је провела у пустињи јорданској кајући се за све што је до тада учинила. Бог ју је прославио и данас прослављамо њен свети спомен и обраћамо јој се у нашим молитвама. Тако смо и ми путници који се налазе пред Крстом Господњим очекујући да видимо распетога Христа.

Преосвећени Владика је такође истакао да смо чули из Јеванђеља прошле недеље, где сам Христос каже да ће бити предат књижевницима и фарисејима да се разапне. Већ у прошлој недељи, кроз речи Господње, најављени су нам дани који нам тек предстоје. То су дани Страдања Господњих, Страсна недеља. Нека би дао Господ да овај крај поста буде благословен, али пре свега да се у ове последње дане освестимо, да сазнамо где се налазимо и колико смо удаљени од Бога. Као Марија Египћанка, пред Крстом Господњим, отворимо срце своје, ум и душу Господу и да му прибегнемо целивајући Његове свете ноге јер знамо да Христос умире за свакога од нас. Раширивши своје свете руке на Крсту, Он у ствари шири руке у загрљај који очекује свакога од нас ако се покаје и врати у заједницу и јединство са Њим. Свако од нас ако покаже веру као зрно горушичино бива прихваћен у загрљај Божји. Нека би дао Господ да сви будемо прихваћени и да сви заједно кроз неколико дана прославимо празник Васкрсења Господњег.

На крају беседе Преосвећени Епископ  је вернима пренео благослове Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести