ПЕТАК, 18. 3. 2022 - 11:20

Извор: ТВ Храм

Литургија пређеосвећених дарова у Цркви Лазарици - Епископ Сава: Молитва је наша насушна потреба (ФОТО/ВИДЕО)

 

Постећи телесно Свету четрдесетницу, Велики пост, постимо и духовно не само чувајући се од лоших помисли, речи и дела него да бисмо се утврдили у Светој Цркви Христовој и да би добили Светим Причешћем духовну снагу на путу Свете  и велике четрдесетнице јер је духовни пост изнад свега молитва – рекао је Епископ Сава након Литургије пређеосвећених дарова у Цркви Лазарици 18. марта.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија благоизволео је 18. марта посетити цркву Светог великомученика кнеза Лазара на Звездари  и том приликом Епископ Сава је служио Литургију пређеосвећених дарова. Епископу Сави саслуживало је братство храма уз молитвено учешће верног народа.

Преосвећени Епископ се након Литургије пређеосвећених дарова обратио сабраном верном народу поучном архипастирском беседом:

У Великом посту Црква нам даје посебна богослужења да бисмо могли да се саберемо на молитву и да се обратимо Господу како бисмо се припремили и достојно поклонили Страдањима Христовим и Васкрсењу. Свети Јован Златоусти каже да као што је храна енергија која издржава  тело тако је и молитва храна за нашу душу. На Литургији пређеосвећених дарова певамо и молитву „да се уздигне наша молитва Господе као мирис кадила пред тобом“. Као што се мирис тамјана подиже из кадионице ка вишем тако се и наше молитве уздижу ка Господу и тамјан јесте један од симбола којим описујемо како се наша молитва уздиже на небо. Мирис тамјана је и симбол Божије благодати коју примамо и зато стојимо побожно приклоњене главе када нас свештеник кади, сећајући се Светих апостола који су на дан Педесетнице приклоњених глава и скрушено примили дар Духа Светога у нади да ћемо примити Божји благослов и да ће наша молитва бити Богу мирисна као што и нама мирише мирис тамјана.

На крају беседе Епископ Сава је вернима пренео благослов Његове Светости Патријарха Г. Порфирија.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести