НЕДЕЉА, 6. 3. 2022 - 09:44

Извор: ТВ Храм

Торжествено евхаристијско сабрање у храму Светог Саве (ФОТО/ВИДЕО)

"Када се света Нина просветитељка Грузје, на небу пред Господом моли за свој народ, поред ње је и наш свети Сава који се моли за свој српски народ, а они обједињени љубављу у Христу моле се заједно за све нас", рекао је Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, у својој беседи на крају литургијског сабрања у храму Светог Саве, којим је предстојао Његово Преосвештенство Епископ северно-амерички г. Сава из Грузијске Православне Цркве.

Телевизија Храм

У четврту недељу духовне припреме за свету и велику Четрдесетницу, у недељу праштања, благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, торжественим евхаристијским сабрањем у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару, предстојао је Његово Преосвештенство Епископ северно-амерички г. Сава из Грузијске Православне Цркве. 

Преосвећном владици Сави саслуживали су викарни епископи Патријарха српског, њихова преосвештенства Епископ ремезијански г. Стефан и Епископ хвостански г. Јустин, уз саслужење великог броја свештеника, свештеномонаха и ђакона из наше и других помесних цркава. На литургијском сабрању учешће је узео велики број народа Божјег сабраног под сводовима велелепног храма Светог Саве. 

У име и са благословом предстојатеља Српске Цркве, Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, након литургијског отпуста сабранима се обратио Епископ хвостански Јустин који је у свом надахнутом слову изразио искрену и братску добродошлицу Његовом Преосвештенству Епископу северно-америчком г. Сави из Грузијске Православне Цркве, који је благоизволео да посети Српску Цркву и богослужи у Саборном храму Српског народа.

Епископ Сава управља парохијама Грузијске Цркве на северно-америчком континенту, а некада је био студент Богословског Факултета у Београду, и изнад свега он је благословени и у Господу љубљени брат и саслужитељ који је и данас предстојањем на овом литургијском сабрању показао јединство Цркве и заједницу Светога Духа, коју ми Православни кроз Цркву у Христу, са Христом и кроз Христа, једни са другима треба да остварујемо овде на земљи, што је гарантија нашег будућег заједничарења у Царству небеском, рекао је Епископ Јустин поздрављајући драгог госта, брата и саслужитеља, Епископа северно-америчког г. Саву. 

Српски и Грузијски народ иако хиљадама километара удаљени, спајају православна вера, историја која је била проткана бројним искушењима и страдањима све до данашњег дана, рекао је Епископ Јустин и у наставку своје беседе подсетио да у дан када ми прослављамо духовног заштитника светога Саву, Грузијски народ прославља своју духовну заштитницу пред Господом свети Нину равноапостолну.

На крају сабранима се обратио и драги гост - Његово Преосвештенство Епископ северно-амерички Сава, који је речима љубави поздравио сабране архијереје, свештенство и верни народ, изражавајући радост и Богу благодарност на прилици да се лицем к лицу у светој Евхаристији сусретне и заједничари са архијерејима, свештенством и верним народом Српске Православне Цркве.  

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести