НЕДЕЉА, 13. 2. 2022 - 03:55

Извор: Митрополија дабробосанска

Митрополит Хризостом: Света Три Јерарха су просветили васељену

Дана, 12. фебруара 2022. године, свечано је и торжествено прослављена успомена тројице светитеља - света три јерарха: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. Слављење тројице јерараха почело је служењем празничног вечерња, а данас је настављено служењем празничног јутрења и свете архијерејске литургије у храму св. Василија Острошког и св. Петра, свештеномученика митрополита дабробосанског при Богословији Светог Петра Дабробосанског у Велечеву код Фоче.

Митрополија дабробосанска

Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом, након празничног јутрења, служио је свету архијерејску литургију уз саслужење: протонамјесника Љубомира Пријовића, в.д. ректора фочанске богословије, јереја: Душана Андрића, архијерејског намјесника фочанског, Синише Божића и Вјекослава Јовановића, професора богословије те ђакона Будимира Гардовића.

-Иако су Свети Василије Велили и Свети Григорије Богослов умрли у четвртом вијеку, а св. Јован Златоусти почетком петог вијека, Црква Христова-вјерни народ Божији није заборавио на њихове величанствене личности. Крајем 11. вијека распламсала се у Римској империји расправа који је од ове тројице светитеља већи. Благодаћу Духа Светога и благовољењем Оца и Сина и Светога Духа ова расправа је окончана одлуком Цркве и самог цара ромејског Алексија Комнина да се устроји овај заједнички дан њихова прослављења. Тиме је истакнуто оно опште учење да је сваки од њих тројице велики у оме што им је Бог повјерио а они се потрудише да многоструки род донесу, истакао је Митрополит Хризостом у својој беседи. 

Повезане вести

Вести