ПЕТАК, 11. 2. 2022 - 10:06

Извор: Радио Глас

Архијерејска Литургија на празник Преподобног Јефрема Сирина у манастиру посвећеном Сабору Архангела Михаила у Конџељу

У четвртак, 10. фебруара 2022. године, када се Српска Православна Црква молитвено сећа и прославља Светог Јефрема Сирина, у манастиру посвећеном Сабору Архангела Михаила у Конџељу служена је Света Литургија, којом је по благослову Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија началствовао Његово Преосвештенство Епископ брегалнички и мјестобљуститељ битољски Г. Г. Марко.

Радио Глас

 

Преосвећеном Епископу Марку саслуживали су протосинђел Мардарије (Ковачевић), игуман манастира Светог Јована Богослова у Поганову, протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки, јереј Слободан Илић, парох трећи куршумлијски, јеромонах Симеон (Гавриловић), настојатељ манастира Светог Николаја мирликијског у Куршумлији и ђакон Александар Симеонов.

Епископ брегалнички Марко је произнео пригодну беседу после читања Светог Јеванђеља поучивши присутне да нам је у време искушења недостајала радост виђања као и Света Литургија. Да искушења не потцењујемо али и да их се не бојимо, јер Бог је увек ту и проналази најбољи начин за наше спасење. 
Поучио је присутне и о Светом Јефрему Сиријском кроз причу из његовог житија када се он молио Богу да сретне неког Светог Старца и да се поучи од њега, а Бог му је послао нечасну жену која му је послужила као пример како се треба опходити према сваком живом бићу, да би били и остали на Божјем путу.
Као велики подвижник кроз свој духовни живот, Свети Јефрем Сирин уобличио је Христа у себи, што треба да буде и наш циљ и испуњење да би се и ми уподобили у Христу.
И на крају у завршној речи, Владика Марко подучава нас колико је важан наш труд због нашег острашћеног и ослабљеног људског бића, јер и светитељи су у свом подвижништву великом борбом, молитвом, вером и љубављу изображавали Христа.

Осим приношења дарова Богу које је након заамвоне молитве освештао Преосвећени Епископ Марко и прослављању дивног Божијег светитеља Јефрема Сирина, повод за Свету Евхаристију и свечано окупљање био је и имендан јеромонаха Јефрема (Шекарића), настојатеља Светоархангелске обитељи у Конџељу.

За певницом су појали и одговарали на Литургији умировљени протојереј-ставрфор Младен Симић, настојатељица манастира посвећеног Светом Николају жичком у Плочнику мати Симеона, настојатељица манастира посвећеног Светим Врачевима Козми и Дамјану у Кординцу мати Пелагија, сабрат манастира Конџељ монах Јустин (Марјановић) и брат Стефан Пешић из Прокупља у присуству немалог броја окупљених верника.

У манастирском конаку приређена је трпеза љубави.

Благодарни смо господину Ненаду Гиздавићу на прослеђеном извештају, видео снимку беседе и кадрова са Архијерејске Литургије, док смо на фотографијама благодарни чтецу Стефану Ивковићу.

Извор: Радио Глас Православне Епархије нишке

Повезане вести

Вести