НЕДЕЉА, 30. 1. 2022 - 09:20

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава богослужио у храму Светог Георгија на Бежанији: Вера и жудња за Христом исцељују духовно слепило (ФОТО/ВИДЕО)

-Вера и жудња за Христом, као и упорност у идењу за Христом, исцељују нашу духовну слепоћу. Уколико имамо вере да ће се Господ окренути ка нама и исцелити нас, имамо онда и упорности са надом да неће бити узалудна молитва наша, поучио је Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског.

Телевизија Храм

У 32. недељу по празнику свете Педесетнице, 30. јануара 2022. године, у дан свештеног и молитвеног спомена на Преподобног Антонија Великог, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, предстојао је евхаристијским сабрањем у храму Светог славног и добропобедног великомученика, победоносца и чудотворца Георгија у београдском насељу Стара Бежанија. 

Епископу марчанском је саслуживало свештенство и ђаконство овог београдског храма, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег. На литургијске прозбе одговарали су чланови храмовног хора којим уметнички руководи диригент Ана Ивановић. 

Беседећи на тему недељне јеванђелске перикопе Епископ марчански Сава је говорио о поукама које нам нуди ово јеванђелско чтеније, посебно истакавши да су оне живе, делатне и могуће их је остварити и живети по њима и у 21. веку у којем ми живимо и деламо. 

Веома често не примећујемо када Господ пролази поред нас, али и оног момента када то приметимо, када се наш духовни вид отвори, постоје многе пререке које нас спречавају да приступимо Христу. Као што су слепог сиромаха из Јеванђеља спречавали многи људи, тако и нас спречавају наше слабости, наше страсти, наши падови, наши промашаји, све оно што можемо подвести под назив духовне слепоће. Духовна слепоћа бива зато што се наше духовне очи затварају нашим егоизмом и себељубљем, увереношћу у наше способности, веома често мислећи да нам на животном путу није нико потребан, па веома често ни Господ, и да смо сами способни да решимо сваки свој проблем, рекао је Епископ марчански Сава говорећи о опасности духовног слепила са којим смо често и сами суочени. 

Ослепљени смо многим светлима овога живота, ослепљени смо многим светлима које не дају истинску светлост, и осветљени том тварном светлошћу гасимо у себи светлост вечнога живота која нам је дарована на светом Крштењу, указао је Епископ Сава и у наставку предочио начин превазилажења ове болне и погубне реалности: Вера и жудња за Христом, и упорност у идењу за Христом исцељују нашу духовну слепоћу. Уколико имамо вере да ће се Господ окренути ка нама и исцелити нас, имамо онда и упорности са надом да неће бити узалудна молитва наша, поучио је Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског. 

У наставку своје надахнуте омилије Епископ марчански је говорио о значају Исусове молитве, те указао на њено активно присуство у молитвеном животу Цркве. То је молитва коју често, а можда и несвесно понављамо, да бисмо и ми духовно прогледали, да бисмо препознали Господа који нам долази у сусрет, али и препознавши га да бисмо добили снагу и силу да не пропустимо тај моменат, него да упорношћу нашом изађемо пред лице Његово и будемо просветљени светлошћу незалазном, светлошћу која обасјава овај свет од настанка до данас, а која ће сијати и у вечности, закључио је Епископ марчански Сава. 

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести