ЧЕТВРТАК, 27. 1. 2022 - 11:38

Извор: ТВ Храм

Свети Сава литургијски и молитвено прослављен у храму Светог Саве на Врачару, богослужио Патријарх Порфирије (ФОТО/ВИДЕО)

Данас се радујемо духовно као хришћани, али се радујемо и као православни Срби јер данас славимо родоначелника нашег рода, онога који нас је родио у Христу, онога који нас је родио Духом Светим, онога који је једном за свагда трасирао пут којим иде и треба да иде српски народ, тај пут јесте пут Христов, јесте пут Јеванђеља Христовог, рекао је Патријарх Порфије на крају светог eвхаристијског сабрања у храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Свети Сава, први српски Архиепископ, просветитељ и учитељ, свечано и литургијски је прослављен у четвртак 27. јануара у заветном храму Светог Саве на Врачару. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије уз саслужење Преосвећене Господе викарних Епископа Патријарха српског, ремезијанског Стефана, топличког Јеротеја, марчанског Саве, великог броја презвитера и ђакона Архиепископије београдско – карловачке, међу којима је био и протојереј Леонид Калињин, председник Експертског савета Руске Православне Цркве за црквену уметност, архитектуру и рестаурацију.

Храм Светог Саве је био испуњен многобројним верним народ, међу којима су били др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама и најбољи светски тенисер Новак Ђоковић.

ТВ Храм
ТВ Храм

Лепоти свете службе Божије допринело је молитвено појање хорова храма Светог Саве.

Патријарх Порфирије је у својој архипастирској беседи рекао да се данас радујемо духовно као хришћани, али се радујемо и као православни Срби јер данас славимо родоначелника нашег рода, онога који нас је родио у Христу, онога који нас је родио Духом Светим, онога који је једном за свагда трасирао пут којим иде и треба да иде српски народ, тај пут јесте пут Христов, јесте пут Јеванђеља Христовог.

Славимо данас онога који је установио систем вредности по којем се рађамо живимо и одлазимо са овога света, славимо првог српског архиепископа који је успоставио систем вредности кроз који је наш народ кроз векове градио своје духовно биће и градио своју веру, истакао је Патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је нагласио да о Светом Сави сви много знамо и да о њему можемо говорити из разних аспеката о томе да је био мудар човек, да је био велики дипломата о томе да је градио мостове између људи и народа, можемо говорити да је био велики градитељ, велики просветитељ, да је зидао школе, путеве, болнице, да је организовао економски живот свога народа, да је био човекољубив и миротворац, да је у свакоме гледао икону Божију и једнако вредновао човека пред Богом.

Првојерах СПЦ је додао да се налазимо у храму који је њему посвећен налазимо се у Саборном храму нашег народа где се сви сабирамо у име Христово, Свети Сава је просветитељ нашег народа, он је разумео смисао Христову да је Христос пут истина и живот, и он је светитељ Христов и он је највећи по томе што је нашем народу утемељио православну веру, веру у Христа и веру у Бога.

Патријарх је апострофирао да је Бог откривен у Христу, Син Божији јесте Бог љубав по својој суштини, а то значи да је Свети Сава утемељио веру у нашем народу која значи поверење у Бога који је љубав и поверење у Његову промисао и да Он боље од нас зна шта је за нас.

ТВ Храм

На крају своје беседе Патријарх Порфирије се обратио најмлађим светосавцима рекавши да данас славимо најпре њиховог заштитника да кад год имају неку недоумицу и кад год им је тешко да се обрате Светом Сави молитвом и да знају да ће Свети Сава чути њихов глас и глас њиховог срца, али кад су радосни да опет не забораве Светог Саву и да њему буду благодарни, а кроз њега и Ономе који је темељ његовог живота и живота свих нас, да се обрате Господу Исусу Христу да Он буде са нама у све дане живота.

На крају eвхаристијског сабрања Патријарх Порфирије је освештао славске дарове и преломио славски колач и том приликом благословио верни народ и честитао славу, посебно најмлађим светосавцима, али и учитељима, онима који уче, од вртића па све до највиших академских установа.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести