ПЕТАК, 7. 1. 2022 - 10:44

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије на Божићној Литургији: Радост витлејемске пећине поручује да је Бог љубав и да је љубав смисао свега (ВИДЕО/ФОТО)

И ове године Господње, славећи преславно Оваплоћење Сина Божјега, Господа нашега Исуса Христа, јединог Новог под Сунцем, похитали смо ка храму Божјем, да се саберемо око Богомладенца, Пречисте Богоматере и Увекдјеве Марије и праведнога Јосифа. Увек и изнова то чинимо да би се наше душе загрејале речима светога Јеванђеља о истинитом догађају Очовечења и рођења Спаситеља нашега, Богочовека Исуса Христа, када су Њему, Богомладенцу клицала Небеса и Земља: Слава на висини Богу и на Земљи мир, међу људима благовољење!

Телевизија Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на Божићној архијерејској Литургији у спомен-храму Светог Саве на Врачару. Патријарашким сабрањем утврђени смо у истини да су овоземаљска радост и весеље ограничени временом и простором, а радост Божића је догађај који траје осмишљавајући све наше односе и сав наш живот, и то овде и сада - превасходно на Литургији. Та се радост показала, она је наступила, она нам је већ дата, по речима Христовим: „Радост вашу нико неће узети од вас”. 

У молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Патријарха српског, Предстојатељу Српске Цркве саслуживао је високопреподобни архимандрит Нектарије; протопрезвитер-ставрофор др Велибор Џомић; протосинђели Нектарије и Данило; протопрезвитери др Зоран Ранковић и Иван Штрбачки. Благољепију евхаристијског сабрања допринело је ангелско служење часних ђакона: Радомира Врућинића, др Драгана Радића, др Владана Таталовића и Србољуба Остојића. 

Речима Христос се рађа – прослављајте Га! Христос с неба – сусрећите Га! Христос на земљи – узвисите се Певај Господу, сва земљо, почео је своју божићну беседу свети Григорије Богослов и њих, од тада, већ шеснаест векова, певамо на нашем богослужењу. Певај Господу, сва земљо, јер се испунила радост коју су вековима наговештавали старозаветни пророци и праведници, а ту вечну и најкраснију песму на овом торжественом Божићном сабрању појало је певачко друштво храма Светог Саве под уметничким руковођењем др Катарине Станковић, као и појањем дечјег хора Растко, под уметничким руководством Милене Антовић.

Поред многобројног верног народа евхаристијском сабрању молитвено су присуствовали Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић; Директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владимир Рогановић; Његово Краљевско Височанство Принц Филип и Њ.К.В. Принцеза Даница; заменик градоначелника Горан Весић, као и београдски надбискуп Станислав Хочевар.

За време причешћа свештенослужитељâ Божићну посланицу Српске Православне Цркве прочитао је протосинђел Нектарије, секратар Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. 

Након литургијског отпуста, речима прожетих радошћу и љубављу, сабране је поучио Патријарх Порфирије, указујући на свештену истину да нам Рођење Христово открива Тајну бескрајне љубави Божје: Данас сллавимо највећи догађај када је Син Божји дошао међу нас, и не само то, него постао и један од нас. Као што данас имамо мноштво неспоразума међу људима, много више туге и страдања него радости и узрастања, много искључивости и мржње, тако је било у временима када је Бог послао Сина свог међу нас. Мноштво болести, страдања, смрти, епидемија, сукоба, ратова, ропства, насиља, где год су људи живели нешто од овога, а понекад све заједно се дешавало на једном месту. Тада је Бог изабрао да далеко од људских очију, далеко од комешања и метежа овога света, у пећини роди се од дјеве Син Његов, а та пећина љубаљву загрејана, миром обасјана, постала је срце универзума и читаве творевине. Из те пећине куцао је живот за читав људски род, ту се родио Онај који је дошао због сваког човека понаособ и за све људе заједно, рекао је између осталог Патријарх српски Порфирије.

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести