СРЕДА, 15. 12. 2021 - 12:25

Извор: ТВ Храм

Молитвено прослављен Свети цар Урош у манастиру Јазак на Фрушкој Гори (ФОТО)

У среду 15. децембра 2021. године, празник Светог цара Уроша свечано је прослављен у манастиру Јазак, бисеру фрушкогорских светиња, где почивају нетрулежне мошти овог великог угодника Божијег из светородне лозе Немањића.

ТВ Храм


Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског г. Јустина, викара Патријарха српског, свештеномонаштва и свештенства из више епархија наше Цркве. 

Под сводовима манастирског храма Свете Тројице у сабрању окупило се бројно свештенство, монаштво, припадници Војске Републике Србије и верни народ. Лепоти Свете Литургије допринело је милозвучно појање хора ,,Свети Стефан Дечански" под диригентском палицом Тамаре Петијевић.

Након Свете Литургије, за присутне приређена је трпеза љубави, трудом и старањем Високопреподобне игуманије мати Параскеве и сестринства јазачке свете обитељи. 

ТВ Храм

Ове године навршава се 20 година од повратка моштију Светог цара Уроша из београдске Саборне цркве у манастир Јазак. Након упокојења, земни остаци цара Уроша најпре су били у Неродимљу, где су потом његовим моштима долазили многи побожни људи, добијајући духовне и телесне помоћи и исцељења. Тако је светим моштима чак из Свете Горе дошао да се поклони јеромонах Михаило Хиландарац (1695).

Године 1705. српски монах Христифор пренео је свете мошти Урошеве у сремски манастир Јазак, а заједно са моштима понео је и Житије и Службу Светога. Из Јаска су мошти Светог Уроша преношене у манастире Врдник и Крушедол, па су опет враћане у Јазак. За време Другог светског рата (14. априла 1942) мошти Светог цара Уроша су испред безбожних усташа морале бити сачуване и пренесене из манастира Јазак, и тада су пренете у Саборну цркву Светих Архангела у Београд. У манастир Јазак враћене су 2001. године.

Светитељски лик Светог цара Уроша налази се осликан на многим фрескама и иконама по старијим и новоизграђеним српским манастирима и црквама. До данашњег дана, мошти Светог цара Уроша пружају утеху и исцељење онима који се поклањају са вером и љубављу.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести