НЕДЕЉА, 5. 12. 2021 - 13:01

Извор: ТВ Храм

Епископ Јустин у манастиру Сланци: Вера је живи и лични однос са Живим и Истинитим Богом (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Светог архиђакона Стефана у Сланцима, у недељу 24. по Педесетници, 5. децембра 2021. године, када молитвено прослављамо Свету мученицу Кикилију, Свете апостоле Филимона, Амфија и Архипа.

ТВ Храм

У својој беседи епископ Јустин је, између осталог, рекао: ,,Права вера није нека магија, нити сујеверје, права вера није чак ни скуп неких закона и правила које ми треба да извршимо да бисмо нешто добили или да бисмо били некакви. Вера је, пре свега, живи однос и лични однос са Живим и Истинитим Богом. А то није ништа друго, него наше причешће Њему. То је оно што се дешава на свакој Светој Литургији.” 

Манастир Светог Стефана у Сланцима је метох манастира Хиландара у Србији. Према најстаријим подацима у XV, XVI и XVII веку био је познат као "стари манастир", а предање га везује за династију Немањића. Манастир је током векова поделио бурну историју свог народа. Процветао је у време деспота Стефана у 15. веку, али и за време владавине деспота Ђурађа Бранковића када је добио данашње име.

Манастир је у више наврата разаран и обнављан. Године 1833. је потпуно срушен пошто напукли зидови и оштећени сводови нису више могли да служе својој намени. Од његовог материјала су изграђене цркве у Великом Селу и Миријеву. На месту старог манастира 1900. године подигнута је мала капела са правоугаоном основом и двосливним кровом у којој се служило све до 1968. када је отпочета темељна обнова манастира.

Радови на реконструкцији су завршени 1970. На празник Преноса моштију Светог Стефана 1971. г. патријарх Герман (Ђорић) извршио је освећење (троносање) храма и служио је Свету Литургију. У манастиру се налази копија иконе највеће Хиландарске светиње Богородице Тројеручице. Комплекс манастира Сланци је заштићен као споменик културе и археолошко налазиште.

ТВ Храм

ТВ Храм

 

Повезане вести

Вести