УТОРАК, 3. 8. 2021 - 14:45

Извор: РТРС, Епархија зворничко-тузланска

Владика Фотије: Нећемо прихватити ни правно ни интелектуално ропство које нам се намеће

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије изјавио је на Илинданском сабору Тузлака у Пожарници да српски народ у Републици Српској никада неће прихватити ни правно ни интелектуално ропство које му се намеће.

Епархија зворничко-тузланска

 

-Ми смо слободарски народ и слободу желимо и другим народима, не желимо да било ко живи у ропству. А ропство је покушај наметања закона који немају везе са народом, нису никли у народу, нити изражавају дух народа. Верујемо да ће људи који воде наш народ у духовном и политичком смислу наћи права решења у овом тренутку када је поново уздрмана Република Српска због неких наметнутих питања, оценио је владика Фотије.  

Беседећи на Илиндан у храму Вазнесења Господњег у Пожарници који прославља 125 година постојања, Епископ је подсетио на ратно страдање Срба тузланске регије и њихов егзодус из крајева који су припали Федерацији Босне и Херцеговине, као што је Пожарница код Тузле. 

-Мученичко и страдално место Пожарница пре рата је имало хиљаду српских становника, након рата тек стотињак њих у 65 домова повратника. То је слика простора где се десила ратна трагедија, рекао је владика Фотије. Истичући да је рат трагедија која доноси зло и страдање, он је поручио да се људи морају борити за добро и за напредак и помоћи страдалничким местима где су порушени српски домови и где је мало српског народа, а то је у највећој мери у Федерацији Босне и Херцеговине.

-Ту нам треба демократија, делатна слобода и брига Цркве и свих народних представника, да смо заједно и да покажемо добра дела на том простору, да се врате домовима они који то желе и да слободно живе и раде, рекао је владика Фотије. Он је поручио да се Срби неће одрећи простора где су живели и где су њихове православне светиње, попут Тузле, али да им за то треба право и не декларативна него делатна слобода. 

На традиционалном Илинданском сабору Тузлака градоначелник Бијељине г. Љубиша Петровић рекао је да млади нараштаји треба да знају и поштују терет страдања, прогона и дискриминације њихових предака, као и да негују слободарски дух српског народа и у миру граде напредак. 

Организатори сабора су Завичајно удружење Тузлака у Бијељини и Црквена општина Пожарница.

Православни храм у Пожарници један је од два парохијска храма Српске православне епархије зворничко-тузланске на простору Тузле и у току грађанског рата у Босни и Херцеговини налазио се далеко од ратних дејстава, али је ипак миниран од припадника такозване Армије БиХ. Минирањем храма уништен је живопис, фреске и иконостас храма, а звоник и олтар цркве су срушени до темеља.   Све матичне књиге при том парохијском храму, заједно са целокупном архивом, уништили су припадници Армије БиХ, а од 1992. године већина парохијана наставила је живот на подручју Семберије у Републици Српској. Овој парохији припада и 13 православних сеоских гробаља. Храм Вазнесења Господњег у Пожарници, симбол страдања и васкрсења православних Тузлака у 20. веку, под заштитом је државе, класификован као споменик нулте категорије. Темељна обнова храма у Пожарници започета је 2015. године, а прошле године је започета и обнова живописа храма. Ове године кум храма је Данијел Перић, најмлађи кум од како постоји црква у Пожарници.К ум цркве сљедећег Илиданског сабора у Пожарници биће Мишо Бошњаковић, којег је владика Фотије одликовао архијерејским граматом за несебичну помоћ у обнови храма.

Повезане вести

Вести