УТОРАК, 20. 7. 2021 - 11:42

Извор: Митрополија дабробосанска

Сабор у спомен Свештеномученика дабробосанских у Возућици

У суботу по Петровдану, 17. јула 2021. године, у манастиру Возућици одржан први литургијски и свеепархијски сабор у спомен Свештеномученика дабробосанских

Митрополија дабробосанска

 

Свештеномученици дабробосански на челу са Митрополитом дабробосанским Петром (Зимоњићем) и Владиком хвстанским Варнавом (Настићем) велико су духовно и морално богатство како Митрополије дабробосанске тако и целе Српске Цркве и васколиког српског народа. Њихова страдања и трпљења свакојаких мука од стране хрватско-муслимаских усташа и после Дрогог светског рата од безбожних комуниста задивило је свет и Цркву Христову која их је прибројала Сабору светих Једне, Свете, Саборне, Апостолске и Васељенске Цркве.

У суботу по Петровдану, 17. јула 2021. године, одржан је први литургијски и свеепархијски сабор у спомен Свештеномученика дабробосанских. Сабор је организован благословом и одлуком митрополита Хризостома у древном манастиру Возућици код Завидовића.

Саборским слављима, вечерњим богослужењем и светом архијерејском Литургијом, началствовао је митрополит Хризостом уз саслужење свештенства више епархија Српске Православне Цркве.

Импресивну бесједу о свештеномученицима произнео је архимандрит Андреј (Ковачевић), настојатељ манастира Светог Георгија на Равној Романији. На крају свете архијерејске Литургије и свог обраћања верном народу митрополит Хризостом је пожелео свим сабраним срећан и благословен сабор, призвавши благослов Божји и молитвено заступниште Свештеномученика дабробосанских.

На крају свог обраћања Високопреосвећени Митрополит је одликовао протојереја-ставрофора Зорана Живковића, пароха завидовићког и администратора порохија стошке и возућке, златним орденом Светог Петра Дабробосанског за његов свеукупан рад и залагање на обнови манастира Возућице и Удрима и за његово свеукупно свештено-пастирско служење и сведочење у том крају.

После свечаног славског чина, служен је помен за све пострадале у последњем отаџбинско-ослободилачком рату на подручју Возуће и ширег подручја Завидовића.

Извор: Митрополија дабробосанска

Повезане вести

Вести