ПЕТАК, 9. 7. 2021 - 11:38

Извор: Епархија горњокарловачка

Слава Светојовановског манастира у Гомирју

Светом архијерејском Литургијом на којој је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим у манастиру Гомирју је свечано и молитвено прослављен празник Рођења Светог Јована Крститеља и Претече – Ивањдан, заштитнка тог древног манастира.

Епархија горњокарловачка

 

Саслуживали су архимандрит Наум (Милковић), протопрезвитери-ставрофори Мићо Костић, Јеленко Стојановић и Радослав Анђелић, презвитер Саша Кремић и протођакон Небојша Анђић.

Након заамвоне молитве и литије око манастирског храма освећени су славски дарови у славу Божју и част Светог Јована Крститеља, заштитника свете обитељи.

-Свето Јеванђеље нам данас говори о чудесном зачећу Светог Јована Крститеља, али и о његовом чудесном рођењу, исто тако чудесном његовом битисању и узрастању, с обзиром да је већ од младости свој живот посветио пустињи и подвигу оставши без родитеља. Био је сам, у смислу да није био окружен људима, али је Господ са анђелима својим бринуо о његовом даљем узрастању и његовом даљем животу. То само говори колико Господ води рачуна о свакоме људскоме бићу, јер свако од нас има своју мисију овде на земљи, и ма колико се бојали и страшили за сопствени живот, ипак све бива по вољи и љубави Божјој. Свети Јован је проповедао и припремио пут за Христа који га је послао испред себе. Управо је Христос кроз речи Светог Јована припремао душе људске за пут покајања у којем задобијамо вечно постојање у Христу.

Повезане вести

Вести