СРЕДА, 30. 6. 2021 - 10:08

Извор: СПЦ

Видовдан у Лазарици у Земун Пољу

На Видовдан Лета Господњег 2021. године у цркви Светог великомученика кнеза Лазара у Земун Пољу свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ канадски др Митрофан (Кодић).

СПЦ

 Саслуживали су протојереј-ставрофор Божо Бакајлић, архијерејски намесник земунско-новобеоградски; протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, парох затонски (Епархија будимљанско-никшићка); протојереј др Никола Гаврић, старешина храма Cветог Луке на Кошутњаку; протојереј Драшко Тепавац, старешина храма Cветог оца Николаја у Земуну; протонамесник Лука Верић, старешина храма Cвете Тројице у Земуну; протођакон Стеваn Рапајић и ђакон Велисав Миловановић.

Литургији су присуствовали и представници Војске Србије и Специјалне антитерористичке јединице МУП Србије.

- Видовдан је слава сваког Србина, сваке српске куће, цркве и манастира. Што више времена пролази од Видовдана, тј. што је већа историјска дистанца, то нам јаснији постаје Лазарев подвиг и жртва, постаје нам милији, јаснији и дражи. Историјски суд оставља само оно што је вредно. Свети великомученик кнез Лазар је могао лако да се приклони освајачу и да му поклони земљу у замену за државни положај у царству, али је знао да то значи погазити своју веру и одрећи се Христа. Одрицање од Косова и Метохије је одрицање од сопствене душе: та српска земља са свим светињама показује да смо је са вером и љубављу градили, о томе сведоче цркве, манастири, средњевековни градови и утврде, као и гробља показујући да смо се на тој земљи рађали, на њој живели и у њој умирали. Државши веру у Христа као оно најважније, Лазар је изашао у одсудну битку у којој је положио свој живот и тиме испунио речи Христове да нема веће жртве него да неко положи живот свој за ближњег свога, беседио је владика Митрофан.

Епископ Митрофан је подсетио на ктиторска дела Косовског мученика и његове породице: Раваницу, крушевачку Лазарицу, Љубостињу (кнегиња Милица – монахиња Евгенија) и Манасију (деспот Стефан Лазаревић). - Поред ктиторског и градитељског рада, Хребељановићи нису заборавили, нагласио је Епископ канадски, ни човекољубље према потребитима, а то су црквене песме сачувале као успомену испевавши да су они били „очи слепоме, рука кљастоме, нога хромоме и уши глувоме“ и да никога нису изоставили и зато је Господ прославио целу прородицу. Угледајући се на њих не дозволимо да наша браћа на Косову и Метохији гладују, да жеднују, него да следујемо Хребељановићима који су помагали свим потребитима. Само ће тако бити као што народна песма каже: „Све је свето и честито било и миломе Богу приступачно“.

Након богослужења окупљенима се обратио и старешина храма Светог великомученика кнеза Лазара у Земун Пољу, протојереј Раде Јовић, који је захвалио епископу Митрофану на посети и исказаној љубави и замолио да пренесе поздраве Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију, а затим је захвалио и кумовима славе г. Жељку Каитовићу и г. Бранку Килибарди поделивши након тога захвалнице заслужним парохијанима твог светог храма.

Повезане вести

Вести