УТОРАК, 3. 9. 2019 - 07:43

Извор: spc.rs

Владика Митрофан предводио славу Виндзорске Грачанице

На празник Успенија Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Митрофан посетио је верни народ Виндзора поводом храмовне славе Виндзорске Грачанице.

 
spc.rs

Владика Митрофан у Грачаници

Владика Митрофан је служио свету архијерејску Литургију. Саслуживали су протојереји-ставрофори Божо Бакјалић, Раде Обсеница и Ђорђе Сандулеску (Румунска Православна Црква), протојереји Јован Ајуб (Антиохијска Патријаршија) и Евангелос Аравантинос (Грчка Православна Црква), као и протонамесник Владимир Вранић, парохијски свештеник при Виндзорској Грачаници.

На велику радост домаћина и народа у Виндзору, литургијској прослави присуствовао је и г. Василије Петковић, генерални конзул Републике Србије у Торонту.

Пред сам почетак свете Литургије, Његово Пресовештенство је рукопроизвео г, Брајана Пејна у чин чтеца, што је био дирљив и јединствен чин за многе присутне, тим пре што је по први пут у Виндзору обављен сличан свети чин. Нада је да ће не само лепота тог чина, већ и саме свештене службе, бити за пример и будућим генерацијама да своја интересовања усмеравају ка служби Богу кроз Његову Цркву.

Посебну радост величанственог дана су чинила деца која су дословце испунила олтар али и читав храм. Велики број деце и вернога народа се причестио и на достојан и најлепши начин дочекао и прославио велики празник. По заамвоној молитви литијски је учињен трократни опход око храма, а по повратку у храм Његово Преосвештенство је преломио славски колач и освештао жито.

Сваке године заједница при Виндзорској Грачаници жели да истакне најпримерније верне у Цркви, а ове године је благослов призван на кумове славе, г. Јована и гђу Зорку Брујић. Нарочита радост је у томе што је целокупна породица Брујић била присутна и узела активног учешћа у прослављању великог дана за храм и заједницу. Унуке кумова славе Надиа и Илеана су дивно прочитале апостол на српском и на енглеском. По дивном обичају, кумови великог празника за прошлу годину г. Јован и гђа Јања Урукало, као и за следећу годину г. Груја и гђа Јагода Стеванов, били су присутни у храму уз овогодишње кумове.

По отпусту, владика Митрофан се обратио надахнутом беседом поучавајући о величини празника, али и чудесној личности и значају Пресвете Богодорице, нарочито Њене улоге као Мајке у нашим животима. Уследила је затим, по први пут у храму, додела диплома завршним ученицима Црквене школе при Виндзорској  Грачаници, уз благослов владике Митрофана и поруку да је нада изузетних и веома посвећених учитеља при црквеној школи да ће управо благослов празничног дана увек имати у својим мислима и да ће гледајући диплому увек знати где су духовно стасавали и где су им духовни и верски корени. Уз дипломе ове године ђаци су добили и крст, благослов из манастира Крке, које је посебно за ту прилику донела гђа Јања Урукало током свог поклоничког путовања у старом крају.

У вечерњим сатима уприличен је традиционални славски банкет, истинска трпеза љубави, у Српском центру. На опште одушевљење, опет по први пут ове године, програм су отворили ученици којма је додељена диплома за успешно похађање и завршетак црквене школе. У дирљивим говорима они су истакли своја позитивна искуства која су имали у црквеној школи, што је био и својеврстан позив њиховим млађим другарима, али и родитељима, да не пропусте прилику да буду део те важне установе. Програм је достојанствено водила Тина Дукић. Овом приликом уприличена су и краћа пригодна обраћања председника Црквено-школске општине при Виндзорској Грачаници г. Владимира Прибојана, овогодишњих кумова г. Јована и гђе Зорке Брујић, г. Василија Петковића, генералног конзула Републике Србије у Торонту, као и протонамесника Владимира Вранића. Затим је реч узео и Преосвећени Владика г. Митрофан још једном подсећајући на значај празника Мајке Божје и благосиљајући тај и сваки благочестиви скуп у име Божје и славу и част светих Његових.

Значајно је поменути да је из штампе изашла књига поводом 50-годишњице парохије. Копија је додељена Преосвећеном Владики г. Митрофану, конзулу г. Василију Петковићу, као и Управним одборима Црквено-школских општина у Виндзору - Грачаница и Свети Димитрије. После банкета уследио је позив свима присутнима да посете тек отворену изложбу поводом 800-годишњице аутокефалије Српске Православне Цркве у организацији Музеја српског наслеђа у Виндзору, јединог српског музеја на тим просторима.

протонамесник Владимир Вранић

Извор: Епархија канадска

Повезане вести

Вести