ПОНЕДЕЉАК, 3. 5. 2021 - 08:37

Извор: Епархија нишка

Ниш: Ходите примите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и највиши званичници Војске Србије присуствовали Васкршњој Литургији у Саборном храму у Нишу.

Епархија нишка

У нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле у недељу, 2. маја 2021. године, у поноћ је почела је Пасхална јутарња служба коју је служио Његово Преосвештенство Епископ нишки и војни г. Арсеније у присуству многобројног верног народа и највиших представника Восјке Србије.

Након уношења плаштанице у олтар и њеног полагања на Часну трпезу, отпочело је Пасхално богослужење.  Најпре су погашена сва светла у храму, сва кандила и свеће, осим централног кандила на Часној трпези. Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније је позвао народ: Ходите примите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих. 

На овај позив окупљени верници принели су своје свеће у славу Бога који је победио смрт, након чега је уследио литијски вход око храма, да би Преосвећени Владика пред затвореним дверима храма најпре прочитао Јевађеље, а затим Часним крстом и отворио врата храма чиме је отпочело Пасхално јутрење. Након појања Пасхалних стихира, за време којих су на целивање верницима изнети Крст, свето Јеванђеље и икона Васкрсења, Преосвећени Владика је прочитао Пасхално слово Светог Јована Златоуста.

Појањем Васкршњег тропара и читањем Пасхалних стихова отпочела је Васкршња Литургија којом је началствовао Преосвећени Владика уз саслуживања братства Саборног храма. Читано је Васкрсно Јеванђеље - Пролог Јеванђеља по Јовану (1- глава од 1. до 17 стиха), које представља богословску химну у прози - У почетку беше Логос и Логос беше у Бога, и Логос беше Бог... 

Благољепију највеличанственије службе Божје, у славу празника над празницима, допринело је одговарање и појање Црквено-певачке дружине „Бранко“. Пре причешћа верног народа, Васкршњу посланицу Патријарха српског г. Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве прочитао је старешина Саборног храма у Нишу протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић. 

Најсвечанијој служби богослужбене године уз свој народ богоспасаване Епархије нишке и свог Епископа војног Преосвећеног г. Арсенија присуствовали су представници Војске Републике Србије: генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије; генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Копнене војске; бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Управе за људске ресурсе; бригадни генерал Срђан Петковић, начелник Управе за логистику; пуковник Небојша Цветковић, командант 224. центра за електронска дејства; потпуковник Жарко Станојевић и заставник прве класе Владан Игњатовић. 

Радосним поздравом Владике Христос Воскресе! и отпоздравом верних Ваистину Воскресе! завршена је света архијерејска Васкршња Литургија.

Повезане вести

Вести