СУБОТА, 22. 4. 2023 - 12:09

Извор: ТВ ХРАМ

Освећење споменика блаженопочившем патријарху српском Иринеју у Нишу (ФОТО/ВИДЕО)

После светог евхаристијског сабрања у Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу, у суботу 22. априла 2023. године, у порти Саборног храма одржана је свечана академија у част блаженопочившег патријарха српског Иринеја.

ТВ Храм

После свечане академије, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије осветио је споменик блаженопочившем патријарху српском Иринеју у порти Саборног храма.

Освећењу споменика присуствовали су и Преосвећена господа Епископи: врањски Пахомије, шумадијски Јован, тимочки Иларион, нишки Арсеније, далматински Никодим и мохачки Дамаскин; архимандрити: Прокопије из Антиохијске Патријаршије, Сергије игуман манастира Острог, Нектарије главни секретар Светог Архијерејског Синода, Данило директор Патријаршијске управне канцеларије, Методије игуман манастира Светог Прохора Пчињског и Серафим игуман манастира Суково, свештенство, монаштво, Никола Селаковић министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Војске Србије и града Ниша.

У пригодном обраћању, Патријарх Порфирије је рекао да смо данас нарочито благословени јер смо се окупили да откријемо и осветимо споменик великога међу српским патријарсима - патријарха српског Иринеја. Освећујући споменик, да отворимо себе, своје срце и своју душу за све оно што нам је патријарх Иринеј оставио. Оно што је патријарх Иринеј примио од Господа Бога, од Христа, оно што је примио од светих праотаца и отаца наших, наших предака, оно што је примио од Цркве, нама је оставио и предао, а то је баш оно што је и знак наш ових дана, празник и слава свих нас православних хришћана, а то је рођени у телу, оваплоћени Син Божији, али пострадали и распети и што је најважније Васкрсли Христос. То је оно што смо примили од свих наших претходника, а у новија времена од патријарха Иринеја и то смо дужни да предамо. Сабрали смо се данас да у радости Васкрсења Христовог осветимо споменик, али истовремено да не само не губећи сећање на њега, молимо се Богу за њега и спасење његове душе, јер молитва Цркве је потребна свима. Исто тако, да се молимо да он Бога моли за нас јер, сигуран сам да је у наручју Божијем, да је у Његовој близини.

На свечаној академији наступио је НЦПД „Бранко“ и академски фолклорни ансамбл „Оро“ из Ниша.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести