СУБОТА, 22. 4. 2023 - 09:13

Извор: ТВ ХРАМ

Торжествено евхаристијско сабрање у Саборном храму у Нишу - Патријарх Порфирије: Вера у Васкрслог Христа нас је сачувала кроз векове (ФОТО/ВИДЕО)

Вера у победу Христа Васкрслог, вера у Васкрслог Христа је нешто што нас је кроз векове не само обликовало и не само сачувало, него је учинило да наш народ буде достојан имена Христовог и да на свим пољима онога што је са Христом везано, Васкрслим Христом и Васкрсењем буде углед, буде пример међу нама, али и нешто чему се диви читав свет - свака наша светиња, не само храм, него и књига написана и молитва изречена, а нарочито толики светитељи Божији, рекао је Патријарх Порфирије у беседи у Саборном храму у Нишу, 22. априла 2023. године

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у суботу, 22. априла 2023. године у Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Нишу.

Патријарху Порфирију саслуживали су Преосвећена господа Епископи: врањски Пахомије, шумадијски Јован, тимочки Иларион, нишки Арсеније, далматински Никодим и мохачки Дамаскин; архимандрити: Прокопије из Антиохијске Патријаршије, Сергије игуман манастира Острог, Нектарије главни секретар Светог Архијерејског Синода, Данило директор Патријаршијске управне канцеларије, Методије игуман манастира Светог Прохора Пчињског и Серафим игуман манастира Суково; свештенство, монаштво и ђаконство из више епархија Српске Православне Цркве, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У архипастирској беседи, Његова Светост је рекао да је вера кључ. Онај који има вере у Христа, он је већ сада и овде заједно са Христом учесник свега онога што је Христово, јер је Црква Тело Христово, Он је глава тога тела, а ми смо удови једног и јединственог тела с Њим, нераскидиво органски сједињени, али и међусобно једно. И зато, све оно што припада једном организму, једном телу, једном и јединственом, Цркви Христовој, припада и сваком оном ко је део тела, честица, уд тога тела. Све што је Христово, Његовом љубављу, Његовим подвигом, а изнад свега Његовим Васкрсењем постаје и наше. Важније од свега, постаје вечност наша, то јест ми постајемо становници вечности, Царство Божије постаје наше и ми постајемо учесници Царства Небеског.

У Символу вере и у искуству наше Цркве, вера није просто уверење у то што не можемо доказати, што не можемо искусити. Наша вера је жива, динамична, она је истовремено и знање. Ми својим искуством заједнице са Васкрслим Христом и Његовим присуством међу нама у Цркви Његовој знамо веома добро ко је то Васкрсли Бог и какво је наше назначење, можемо разликовати црно од белог, истину од лажи. Наша вера је поверење и предавање Васкрслом Христу. Вера у Васкрслог Христа и чекање васкрсења мртвих јесте наша спознаја да је победа већ постала наше искуство, да ми у победи већ сада и овде учествујемо, рекао је Патријарх Порфирије.

Та вера у победу Христа Васкрслога, вера у Васкрслог Христа је нешто што нас је кроз векове не само обликовало и не само сачувало, него је учинило да наш народ буде достојан имена Христовог и да на свим пољима онога што је са Христом везано, Васкрслим Христом и Васкрсењем буде углед, буде пример међу нама, али и нешто чему се диви читав свет - свака наша светиња, не само храм, него и књига написана и молитва изречена, а нарочито толики светитељи Божији, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

После свете Литургије, Патријарх Порфирије уручио је Клубу привредника града Ниша Орден краља Милутина.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести