СРЕДА, 7. 4. 2021 - 15:25

Извор: Слово љубве

Уступање игуманског места поводом слава Ватопеда и Хиландара

Манастир Ватопед слави Благовести као своју славу, а по древној традицији на дан славе братских манастира Ватопеда и Хиландара њихови игумани почасно уступају место један другоме - тако игуман Хиландара Методије долази у Ватопед, а Ватопедски Игуман то чини за славу Хиландара - празник Ваведење.

Како је известио портал Светогорске стазе, који уређује игуман Онуфрије Хиландарац из Манастира Драча, у Ватопеду је у навечерје Благовести 2021. свечано дочекан Хиландарски игуман Методије, било је Литијско изношење из олтара Чудотворне иконе Пресвете Богородице, а игуман Методије је началствовао Пређеосвећеном Литургијом.

Подсећа се да је истог дана главни панигир манастира Ватопеда, манастира Филотеја и Ксенофонтског скита који су посвећени Благовестима. Такође слави и саборни храм Велике Лавре, иако је њихов главни панигир празник Св. Атанасија Атонског. Поред манастира славе и бројне келије, а слави и хиландарски конак у Кареји.

Како је раније саопштено односно најављено, због пандемије није дозвољен улазак архијереја на Свету Гору, као ни других гостију који би под редовним околностима дошли на манастирске панигире. Такође, речено је да је забрањено и примање гостију из других манастира.

Видео запис са панигира у Ватопеду, где је дочекан игуман Хиландара архимандрит Методије, доноси портал Светогорске стазе.

Повезане вести

Вести