СРЕДА, 24. 3. 2021 - 11:52

Извор: Епархија горњокарловачка

Завршена обнова Храма Светог Спиридона у Пероју

Епархија горњокарловачка је известила да је завршена обнова 180 година старог Храма Светог Спиридона у Пероју.

Епархија горњокарловачка

 

Послије три мјесеца интезивних грађевинских радова, вањски дио цркве Светог Спиридона (1788.) и капела Покрова Пресвете Богородице у Пероју је потпуно обновљен.

По завршетку унутрашње обнове храма, указала се потреба а и прилика да се обнови вањски дио цркве. Радови  су се састојали од уређења порте, ограде, израде палионице за свијеће, рестаурација куполе и цијелог звоника, те на крају постављање нове фасаде на цркву и капелу.

Благословом Његовог Преосвештенства Eпископа горњокарловачког Г. Герасима, а финансијском помоћу и добровољних прилога наших парохијана, Града Водњана, планиране радове смо успјели у потпуности завршити. Иако је фасада на цркви урађена десетак година прије, утицајем временских прилика она је изгубила свој квалитет и боју, те у неку руку захтијевала обнову. Првенствено су радови базирани на обнови и рестаурацији звоника, на којем се већ увелико примјећивало његових 180 година постојања. Обновљена је купола, оштећења, крст, опран и заштићен камен, те урађена заштита против птица које су највише доприносиле пропадању камена и прљања истог.

Захваљујемо се приложницима нашега храма, свима који су на било који начин помогли ово дјело и молимо од Господа благослов.

Протопрезвитер – ставрофор Горан Петковићa

Повезане вести

Вести