НЕДЕЉА, 14. 3. 2021 - 12:49

Извор: Епархија горњокарловачка

Недеља сиропусна у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу

У недељу сиропусну 14. марта 2021. године, а када се молитвено прославља Света преподобномученица Евдокија, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу.

Епархија горњокарловачка

Епископу г. Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић и ђакон Небојша Анђић.

Пред почетак Свете Литургије Преосвећени Епископ г. Герасим је рукопроизвео студента Православног богословског факултета Универзитета у Београду г. Бојана Савића у чин чтеца.

Беседећи по завршетку Свете Литургије Епископ Герасим је истакао: „ Данашње Јеванђеље је у духу припреме за Свети Велики пост и говори нам какав у суштини човек треба да буде и шта је то што ће га довести до Царства Небескога тј. до заједнице са Господом нашим Исусом Христом. Не само када се припремамо за пост, него увек у себи, на сваком месту и сваком тренутку морамо имати духовне лествице које нас узводе ка Царству Божијем. На првом месту морамо бити кротки и смирени, јер човек смирен, прашта и тражи опроштај за своје грехове, а исто тако прашта и онима који њега увреде. У току поста Свети Оци нам саветују да не једемо једни друге, него да се предамо посту, молитви и да очистимо себе од зли мисли, а уједно да се кроз пост спремимо за велики дан Васкрсења Христовог.“

Повезане вести

Вести