ПОНЕДЕЉАК, 30. 11. 2020 - 12:18

Извор: Епархија сремска

Слава храма Светог Апостола и Јеванђелисте Матеја у Сурчину

Празниковање Божјег угодника Светог апостола и јеванђелисте Матеја, заштитника Божјег дома у Сурчину, започело је свечаним бденијем у Храму њему посвећеном. Свечаним бденијем са петохлебницом је у суботу 28.новембра 2020. године началствовао јереј Александар Чавка, парох угриновачки уз саслужење ђакона Николе Ерцега мастер теолога вероучитеља у ОШ „Вук Караџић“ у Сурчину.

Епархија сремска

Свештеник Александар Чавка, је на крају бденија честитао свима навечерје празника Светог апостола Матеја упућујући на молитвено прослављање овог Божјег угодника.
Апостоле Свети и Јеванђелисте Матеје моли милостивог Бога да подари опроштај прегрешења душама нашим!

Торжественом Литургијом коjом је началствовао протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски уз саслужење протојереја – ставрофора Милутина Илића, пензионисаног свештеника, јереја Андрије Вукчевића, пароха при храму Светог великомученика Георгија на Бежанијској коси, јереја Станка Лакетића, пароха сремскокарловачког и професора Богословије „Светог Арсенија Сремца“ у Сремским Карловцима и ђакона сурчинског Николе Ерцега мастер теолога вероучитеља у ОШ „Вук Караџић“ у Сурчину. За певницом су појали протојереј Мирослав Вујић, пензионисани свештеник, као и професор Карловачке богословије Господин Јован Стојановић и протонамесник Слободан Чавка, старешина храма Светог апостола и јеванђелисте Матеја у Сурчину прослављена је храмовна слава цркве Светог апостола Матеја у Сурчину у недељу 29. новембра 2020. године.

Торжествену Литургију је узвеличало и прелепо појање чланова хора при храму Светог апостола и јеванђелисте Матеја у Сурчину.

Храмовну славу је честитао и празнично слово произнео јереј Станко Лакетић.који је између осталог казивао о животопису и делатности Светог апостола и јеванђелисте Матеја, његовом значају у нашем светотајинском животу наше Свете Цркве. Тумачећи јеванђељску перикопу о Милостивом Самарјанину отац Станко је указао на значај јеванђељске максиме “ Ко је наш ближњи“ наводећи светле примере из живота наше Свете Цркве. Отац Станко је честитао храмовну славу оцу Слободану Чавки, као и свим његовим парохијанима пожелевши им свако добро од Господа молитвама Светог апостола и јеванђелисте Матеја.

После Свете Литургије пререзани су славски колачи које су припремили овогодишњи кумови, породица Малбашa Мирослав и Дијана из Сурчина. Славске колаче данашњих свечара пререзали су наши свештеници док се славски тропар разлегао црквом.

О свему се  старао протонамесник Слободан Чавка, парох четврте парохије сурчинске и старешина велелепне цркве чији је небески заштитник Свети апостол Матеја.

Повезане вести

Вести