НЕДЕЉА, 8. 11. 2020 - 12:54

Извор: Митрoполија црногорско-приморска

Папски савет: Митрополит је био срдачни и дубоко духовни човек, прави пастир

Изнад свега срдачним речима је кардинал Кох, председник Папског Савета за јединство хришћана, у писму саучешћа упућеном српском Патријарху Иринеју, изразио своје саосећање и тугу због смрти Митрополита Амфилохија.

Митрoполија црногорско-приморска

Информациона служба Про Ориенте је објавила да је кардинал Кох у писму Патријарху Иринеју нагласио како је Митрополит Амфилохије имао “дубоко разумевање” за Римокатоличку цркву и био пријатељ многим римокатолицима.

Кардинал Кох је подсетио на то да је каснији Митрополит Црне Горе прво 1965. дошао у Рим како би студирао на Папском Оријенталном Институту и узео учешћа у завршној фази Другог Ватиканског Концила.

2003. је Митрополит био у официјелној мисији у Риму где га је у аудијенцију примио папа Јован Павле други.

Митрополит Амфилохије је потом 2013. представљао СПЦ на инаугурацији папе Франциска, са којим је три дана касније имао “братски сусрет”.

Кардинал Кох се такође радо сећа последњег личног сусрета са упокојеним Митрополитом за време његове посјете Риму 2016, када се српски православни архијереј поново срео са папом Франциском.

Председник Папског савета за јединство хришћана је додао:

“Митрополит је био срдачни и дубоко духовни човек, прави пастир који је знао да распозна знаке Божије у људској историји – упркос чињеници да је своју службу вршио у време које је било све само не једноставно.”

Упркос свим мукама, Митрополит Црне Горе је увек био и остао човек вере и дијалога, “скроман и весео те светли пример искључиво Богу посвећеног живота.”

Кардинал Кох је Патријарху Иринеју пренио да се молитвено сећа покојног Митрополита и СПЦ. На порталу Папског савјета је наглашено да је Савет због смрти Митрополита Амфилохија уједињен у молитви са српском православном Патријаршијом.

Повезане вести

Вести