ПОНЕДЕЉАК, 5. 10. 2020 - 14:02

Извор: Словољубве

Патријарх Иринеј посетио Епархију нишку (ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј посетио је 3. и 4. октобра 2020. године Епархију нишку поводом освећења звона на недавно реконструисаној северној кули манастира Светог Николе у Куршумлији, као и великог освећења храма Преображења Господњег у Пролом Бањи, известила је Епархија нишка, а преноси Инфослужба СПЦ.

СПЦ

Патријарха српског 3. октобра 2020. године дочекао је у порти манастира Светог Николе у Куршумлији Епископ нишки Г. Арсеније заједно са Епископом тимочким Г. Иларионом, црквеним клиром и верним народом богоспасаване Епархије нишке.

Његова Светост Патријарх и Преосвећени Архијереји су најпре присуствовали вечерњој служби, а потом је Патријарх Иринеј освештао на платоу испред храма нова звона за северну кулу чија је реконструкција завршена ове године. По освећењу звона, патријарх Иринеј је произнео надахнуто слово изразивши радост што види обновљену светињу. Свјатјејши је заблагодарио добротворима који су помогли да се храм обнови и истакао да је то знак да се српски народ враћа себи и својим коренима. Патријарх је изразио наду да ће и друга Немањићка светиња - манастир Пресвете Богородице, чији се темељи налазе недалеко од куршумлијског манастира, такође дочекати да буде обновљена.

Високим црквеним признањима одликовани сви добротвори, институције и појединци уз чију подршку је обновљена северна кула, једне од две најстарије задужбине Великог жупана Стефана Немање, у којој је 2019. године торжествено обележен велики јубилеј - 850 година Немањиних задужбина. Орденом Светог Саве првог степена одликован је велики добротвор Цркве г. Радован Раичевић из Плочника, генерални директор ад Планинка у Куршумлији, док су орденом Светог Саве другог степена одликовани г. Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, Општина Куршумлија и Акционарско друштво Планинка из Куршумлије. Председник Општине Куршумлија г. Радољуб Видић је награђен орденом Светог краља Милутина, док је орден Светог Романа Ђунишког другог степена уручен г. Драгославу Илићу из Куршумлије, г. Златку Вељовићу из Куршумлије, г. Радоју Павловићу из Претежана и г. Жарку Ђурићу из Калудре. Архијерејске грамате добили су Републички завод за заштиту споменика културе – Београд и Завод за заштиту соменика културе – Ниш.

У недељу, 4. октобра 2020. године, Његова Светост је служио чин великог освећења храма Преображења Господњег у Пролом Бањи, уз саслуживање Преосвећене господе Епископа тимочког Илариона и нишког Арсенија, архимандрита Серафима Мишића, игумана манастира Суково и протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу.

Потом је Свету архијерејску Литургију у порти храма служио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, уз саслуживање Епископа Илариона, Епископа нишког Арсенија, архимандрита Рафаила Голушина, игумана манастира Височке Ржане,  архимандрита Серафима Мишића, игумана манастира Суково, архимандрита Дамаскина Грабежа, игумана манастира Светог Романа у Ђунису,  протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу, протојереја-ставрофора Бранислава Цинцаревића и Слободана Петровића, протојереја Душка Капларевића и Дејана Арсића и протођакона Стевана Кричке и ђакона Ђорђа Филиповића.

Патријарх Иринеј је потом признео надахнуту беседу о значају подизања и обнове светиња, посебно на местима каква је Немањина Топлица, у којој је у Немањино време, како је рекао Патријарх, свако село имало свој храм, а понека села и више храмова. Свјатјејши је захвалио ктитору храма г. Радовану Раичевићу из Плочника, генералном директору АД Планинка у Куршумлији, на великој љубави коју је уложио како би био изграђен још један храм који високо на стени изнад Пролом Бање представља не само место молитвеног сабрања већ и прави украс топличког краја. Ктитор г. Радован Раичевић је награђен највишим признањем Православне Епархије нишке - орденом Светог Романа Ђунишког првог степена. Он је претходног дана руком Његове Светости, а по одлуци Светог Архијерејског Синода, одликован највишим признањем Српске Православне Цркве - орденом Светог Саве првог степена. Архијерејску грамату за израду пројекта храма добили су г. Јован и гђа Јелена Мандић из Ниша.

Повезане вести

Вести