ЧЕТВРТАК, 15. 3. 2018 - 10:00

Извор: Епархија шумадијска

Опело новопрестављеној монахињи Магдалини

Кад нас Христос повезује, не постоје растојања. Када напустимо овaј живот, биће боље него сада. Тада ћу вам бити ближи. Старац Порфирије Кавсокаливит

Епархија шумадијска
Опело новопрестављеној монахињи Магдалини

У манастиру Драча 14. марта 2018. године сахрањена је монахиња Магдалина (Божовић). Литургију Пређеосвећених дарова служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован уз молитвено учешће Његовог Преосвештенства Епископа будимског г. Лукијана. Након Литургије пређеосвећених дарова Епископи су служили монашко опело новопрестављеној монахињи Магдалини.

Сабраном верном народу обратили су се Преосвећени Епископи бираним речима, пружајући утеху како верницима тако и сестринству ове свете обитељи, коме је припадала мати Магдалина. Епископ Јован је том приликом захвалио епископу Лукијану и многобројном свештенству наше помесне Цркве које је дошло да се помоли да мати Магдалина задобије опрост грехова и да буде прибројана сабору праведника, да уђе у радост Господара свога коме је целог живота стрпљиво служила.

Његово Преосвештенство г. Јован дирљивим речима се опростио од мати Магдалине, истичући притом да је целог свог монашког живота била на послушању у двору Епископа шумадијских. Владика је се захвалио на свему што је беспрекорно чинила за дом Епископа шумадијских, почевши од владике Валеријана. Епископ је истакао да се старање и љубав коју је мати Магдалина имала према архијерејима шумадијским огледа и у томе да је до последњег свог дана, дан започињала палећи кандила на гробовима епископа Валеријана  и Саве, чувајући притом успомену на њих. Њен монашки живот је, по речима епископа Јована, одликовала монашка скромност али и хришћанско господство. Са великом љубављу она је дочекивала и испраћала оне који би долазили или одлазили из Владичанског дома.

Након опраштања епископа Јована, сабраном народу обратио се и епископ Лукијан који је истакао да када би говорио о животу новопрестављене мати Магдалине многи би помислили да говори о житију светих. Епископ се присетио својих дана проведених у Драчи, о данима проведених поред чувене игуманије манастира Драча мати Јелене и отаца Николаја и Мирона. Ове духовне громаде научиле су их шта је то послушање. Мати је ту лекцију до краја живота беспрекорно примењивала у свом животу, служећи Цркви у времену које је за Цркву било тешко и које не треба заборавити. Епископ Лукијан је позвао све да чувају успомену на мати Магдалину и да је не забораве у својим молитвама.

Након опела, мати Магдалина сахрањена је на гробљу манастира Драча где ће чекати Васкрсење мртвих и живот будућег века.

Вечан ти спомен достојна блаженства и вечног спомена, сестро наша Магдалина!

Повезане вести

Вести