СУБОТА, 17. 3. 2018 - 10:05

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Сабрање женског монаштва у манастиру Бешка

У манастиру Бешка на Скадарском језеру 16. марта 2018. године одржано је редовно годишње сабрање женског монаштва Митрополије црногорско-приморске.

Митрополија црногорско-приморска
Сабрање женског монаштва у манастиру Бешка

Свету архијерејску Литургију пређеосвећених дарова са свештенством служио је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који је у литургијској беседи казао да је историја људског рода у знаку Часнога крста. -У знаку Часног крста је и историја Авраамовог семена, у знаку уздржања и одрицања. Прво у знаку одрицања од овога света, од везаности за овај свет, казао је Митрополит и подсетио да је Господ Аврааму рекао: -Иди из земље ове у земљу коју ћу ти ја показати.

-То је одрицање, дакле, од стихија овога овога света, од везаности за свет и за оно што је око нас. А онда, исти знак крста и тога одрицања наставља се и у оном чину Светога Мојсија када се попео на гору синајску и када је чуо речи: Изуј обућу са ногу својих. Ако је оно било одрицање од света, од везаности за свет, за творевину Божју, ово је одрицање од тела човековог - изување обуће са ногу. То је одрицање од телесности кроз коју је Мојсије доспео на гору синајску и ту се срео са Господом и добио оних десет Божјих заповести, казао је владика Амфилохије.

Владика је додао да се сам Господ одрекао себе и жртвовао се за живот света. -И непрекидно се жртвује и дарује првенствено онима коју су Њега примили, Њиме се крстили, Његовим Духом се миропомазали, који су припадници те свете Божанске заједнице Христове, Цркве Божје у коју су призвани сви земаљски народи. Свако људско биће је призвано да постане члан те свете заједнице, вечне заједнице, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Сабрање је након Литургије настављено разговором монаштва са митрополитом Амфилохијем о актуелним питањима црквеног живота.

Повезане вести

Вести