НЕДЕЉА, 14. 7. 2019 - 15:00

Патријарх Иринеј: "Господ се диви вери свакога од нас"

Данас, у недељу, на празник Светих Врачева Козме и Дамјана у београдском насељу Кошутњак, у Храму Светог Луке, Патријарх српски Иринеј началствовао је Божанском Литургијом.

ТВ Храм
Литургија на празник Светих Козме и Дамјана у Цркви Светог Луке на Кошутњаку

 

Патријарх је верном народу казао да смо и данас, као и сваке недеље и на сваком Богослужењу, из Светог Јеванђеља чули Реч Божију.

„То је реч Божија коју је Господ изговорио Светим Апостолима, а благодарећи Апостолима који су записали то што је Господ говорио, у прилици смо да и ми чујемо то што је Господ говорио и чинио за време свог живота овде на земљи“ – рекао је Патријарх и подсетио народ „на један диван и чудесан догађај који је описан у данашњем Јеванђељу“.

„Господ је често долазио у град Капернаум, који се назива и његовим градом јер је ту највише боравио. Када је једном приликом улазио у овај град, приступа му један угледан  човек, капетан римски, пада пред ноге његове са молитвом да Господ исцели његовога војника. А Господ који гледа и види веру велику у његовој души каже: „Доћићу и исцелићу га“. А капетан пун вере и љубави према Господу, иако је био незнабожац, бар се званично тако представљао, одговара Господу: „Господе нисам достојан да уђеш у мој дом. Него само реци реч...“ Веровао је да је реч Његова свемоћна, Божанска реч, пуна силе и моћи: „Реци реч и оздравиће слуга мој. Ја имам власт, имам војнике и слуге па једноме кажем иди и он иде, другоме кажем дођи и он дође. Дакле, није потребно да ти као Господ Син Божији улазиш у мој недостојни дом него само реч реци“.

А Господ чувши ту његову исповест рече: „Заиста вам кажем, ни у Израиљу не нађох, не видех, не сусретнух толико вере као што рече овај човек који је званични незнабожац“ – испричао је Патријарх српски истакавши да је ово једа предиван догађај.

ТВ Храм
Литургија на празник Светих Козме и Дамјана у Цркви Светог Луке на Кошутњаку

 

„Ничему се Господ није задивио у овом свету. Ни лепоти језера Генсаретскога, ни граду Јерусалиму, ни мудрости људској, ни ма чему у овоме свету, али се Господ задивио ономе што је највредније и највеће - а то је вера. То је једино дивљење које је Господ показао. Зато што је вера веома моћна и снажна браћо и сестре. Ништа снажније и веће од вере нема у овоме свету. Као што се Господ задивио вери овога капетана, тако се Господ диви и вери свакога од нас“ – поручио је Патријарх Иринеј о додао:

„Нека би Господ дао и нама да имамо веру овога римског капетана, веру коју су имали Свети Апостоли, веру коју су имали Свети угодници Божији али и веру коју су имали наши свети, почевши од Светога Немање, Светога Саве па до многобројних Светих угодника Божијих. Да и ми имамо ту веру, да нас она подигне и уздигне из овога света тамо где је Господ, тамо где су свети угодници Божији“ – рекао је Патријарх.

ТВ Храм
Литургија на празник Светих Козме и Дамјана у Цркви Светог Луке на Кошутњаку

 

„Данас славимо и Свете Врачеве, Свете бесребренике Козму и Дамјана, два рођена брата, рођена у Риму, васпитана у вери хришћанској у дому својих родитеља. Они су од младости живели вером да врше медицину тога времена, али су много више лечили људе благодаћу Божијом, вером у Господа Христа и многима су помагали и исцељивали тешке болести. Називају се и бесребреници јер ништа нису узимали за оно што су чинили добро људима, него су их упућивали вери у Бога, Спаситеља нашега“ – казао је Патријарх.

„Свети Козма и Дамјан су се прославили многобројним делима, али не само они, него многобројни Свети угодници Божији који су Богу служили, Бога славили и Господ је њих прославио оном непролазном славом којом Господ прославља своје угоднике, своје следбенике и све оне који носе Госпда у срцима својим. Нека би Господ веру оживио у нама, да вером живимо а не гледањем“ - рекао је Патријарх српски Иринеј.

ТВ Храм
Литургија на празник Светих Козме и Дамјана у Цркви Светог Луке на Кошутњаку

 

Патријарх је на крају рекао да се читав наш живот одвија у вери а да је најважнија вера у Господа и да све оно што је Господ учинио за нас и ради нашега спасења треба да примамо са вером и захвалношћу Господу као и за сва добра која нам Господ и сада свакодневно чини.

Повезане вести

Вести