НЕДЕЉА, 17. 4. 2022 - 08:00

Извор: ТВ Храм

Празник свечаног уласка Господа нашег Исуса Христа у Свети Град Јерусалим - Цвети

Опште васкрсење пре страдања Свога потврђујући, из мртвих подигао јеси Лазара, Христе, Боже. Стога и ми, попут деце знамења победе носећи, Теби, Победитељу смрти кличемо: Осана на висинама, благословен Који долази у име Господње! (тропар)

Телевизија Храм

Синаксар на Цвети – Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим

На магарету седиш Ти, Који си речју небо

створио и ослобађаш људе који се уподобише животињама.

У овај дан празнујемо славни и пресветли празник Цвети, ради овога разлога: По васкрсењу Лазаревом из мртвих, многи видећи шта се догодило, повероваше у Господа Христа. Потом јудејски сабор Синедрион, донесе пресуду да убију Господа Христа а и самог Лазара. Због тога се Господ удаљи од њихове злобе, јер се Јудеји договорише да Га убију за празник Пасхе. Али Њему беше дато дуго времена да то избегне.

А шест дана пре Пасхе, говори јеванђелиста Јован, дође Исус у Витанију, где беше умрли и васкрсли Лазар и тамо са њима би за обедом. А јеђаше са њим и Свети Лазар. А сестра његова Марија, на Христове ноге, миро изливаше.

А ујутру посла Господ ученике Своје да му доведу магарицу и младо магаре. И Онај, коме је небо престо, седе на младо магаре и пође у Јерусалим. Једни су подметали своје одежде пред Њим, по путу, а други су резали гранчице од палмовог дрвећа. А деца јеврејска идоше испред и иза Њега, држећи у рукама гранчице, кличући: „Осана, сине Давидов! Благословен Онај Који иде у Име Господње! Цар Израиљев!“ А то се све догодило због тога што је онај народ био покренут Светим Духом, ради славе и похвале Христове. Они су објављивали победу Христову над смрћу, палмовим младим гранчицама – младицама, како их зову Јевреји, јер је био обичај да се указује почаст победницима у борби или неком рату, тако што пролазе кроз свечану поворку, која им маше гранчицама зимзеленог дрвећа.

Младо магаре, на које је усео Господ Исус Христос, тајанствено означава нас, многобожачке народе, Који је покорио Својој власти, те стога би назван – Победоносцем и Победником и Царем целог света. О овоме празнику говори пророк Захарија: „Кличи кћери јерусалимска, ево Цар твој иде к` теби, кротак и јаше на магарцу и на магарету, младунцу магаричином.“ А тако и пророк Давид о деци: „Из уста мале деце и одојчади, чиниш хвалу Себи!“. И када је Христос ушао у Јерусалим, говори Јеванђеље, цео град му је дошао у сусрет. Али народ подстакнут завишћу првосвештеника, тражаше да буде убијен, али се Он у тајности крио, јављајући им се с` времена на време, да би их поучавао кроз приче.

Неизрецивим милосрђем Твојим, Христе Боже наш, учини нас победницима безумних страсти и удостоји нас да видимо Твоју светлу победу над смрћу, и светло и живоносно Васкрсење и помилуј нас сада и увек и у векове векова. Амин.

* * *

Доносимо аудио запис емисије Радио-Беседе Епархије бачке, Богослужбене особености великих празника, која је посвећена празнику Цвети.

Повезане вести

Вести