ЧЕТВРТАК, 4. 2. 2021 - 10:39

Извор: Епархија нишка

Изашао нови број Гласа Епархије нишке

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија из штампе је изашао нови деветнаести број пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу Глас Епархије нишке, први од планирана четири броја у 2021. години.

Епархија нишка

У уређивачком одбору часописа налазе се протосинђел Нектарије (Ђурић), протојереј Дејан Јовановић, протођакон Далибор Мидић и г. Лазар Павловић, а од овог броја састав уређивачког одбора је појачан двојицом врсних теолога из Ниша: др Дарком Крстићем и Николом Јоцићем. Уредник гласила је др Ивица Живковић. И овај број је састављен у сарадњи са уредништвом сајтова Православна Епархија нишка и Радио Глас Епархије нишке, чији уредници и сарадници чине састав Медијско-информативне службе Епархије нишке.

У уводној речи под насловом Будимо бедем страху Епископ нишки Арсеније упућује божићни поздрав читаоцима, осликавајући актуелни тренутак који је посебно обележен вешћу о упокојењу Патријарха српског Иринеја, као и здравственој кризи поводом пандемије вируса ковид-19 у којој се нашао читав свет. Блаженопочившем Патријарху српском, који је више деценија био и Епископ нишки, посвећен је већи број текстова у овом броју: Вест о упокојењу Његове светости Патријарха српског са освртом на изјаве саучешћа поглавара помесних Цркава, животопис блаженопочившег, као и Сећања на Патријарха српског Иринеја, са већим бројем пригодних фотографија, које се налазе и на корицама и средњим странама овог броја.

Рубрика Богословље у новом броју садржи преводе текстова Светог Јована Златоустог (из новог тома Делâ овог светитеља у издању Епархије нишке) и Светог Исидора Пилусиота (из књиге у припреми коју преводи др Дарко Крстић). Од савремених теолога објављен је текст еминентног тумача Светог писма Новом завета проф. Јована Каравидопулоса на актуелну тему Рођења Христовог. Професор богословије протопрезвитер Бобан Стојковић пише о Великом посту и његовим могућностима, а од текстова некадашњих нишких епископа објављена је празнична беседа патријарха Иринеја о Сретењу Господњем.

У рубрици Духовне поуке читаоци имају прилику да се упознају са речима монахиње Надежде, настојатељице манастира Светог Јована Крститеља у Крупцу, као и са једном беседом грчког духовника старца Дамаскина (Катракулиса) у преводу Николе Јоцића. Рубрика Црква и савремени свет састоји се од краћег есеја савременог руског аутора, јеромонаха Игњатија Шестакова, на тему незахвалности, као и од извода из књиге бугарског филозофа Ивана Панчовског под насловом Утеха вере, коју је пре неколико деценија у Нишу превео и објавио свештеник Миодраг Михајловић. У рубрици Хришћански живот објављен је извод из беседе на овогодишњој Светосавској академији у Нишу проф. др Милована Братића, декана Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. О парохијском животу на селу пише магистар богословских наука свештеник Александар Стаменковић из Ниша.

За рубрику Из прошлости Никола Јоцић пише о сећањима претходних генерација на школовање у Призренској богословији, из времена када је то училиште похађао, а касније њиме и управљао синђел Иринеј, будући Епископ нишки и Патријарх српски. Протођакон Далибор Мидић пише о нишким хаџијама, а ђакон Никола Ераковић из Прокупља о једној од најзнајачнијих личности српске историје, султанији Мари Бранковић, и њеним заслугама за косанички крај. У рубрици је објављен и извод из новообјављене књиге Григорија Божовића о Светом Сави, на актуелну тему о аутокефалности Српске Цркве.

Рубрика Катихеза садржи разговор са Миланом Живковићем, катихетом и руководиоцем актива вероучитеља из Лесковца, као и приказ часописа Млади православац који се већ дуже време уређује и публикује у Пироту. У новом броју објављен је и ауторски текст Констанце Тарасар, теоретичарке верског образовања из Православне Цркве у Америци, као и приказ новог превода књиге Дитриха Бонхефера, која се може користити као драгоцена помоћна литература за православне катихете. У краћој рубрици Из света културе објављена је једна од прича чувене књижевнице и добитнице Нобелове награде Селме Лагерлеф из њених знаменитих Легенди о Христу.

У службеном делу часописа пре осталих делова стоји приказ новог издања Епархије нишке, књиге протођакона Далибора Мидића Служитељ мира и љубави. Свети исповедник Доситеј, Епископ нишки и Митрополит загребачки. На странама Вечан спомен објављене су вести о новоупокојеним свештенослужитељима из Епархије нишке. Након важних догађаја из летописа Епархије нишке представљен је део божићног интервјуа Епископа нишког Арсенија саопштен на Радију Глас. Следи попис служења Епископа нишког у овом периоду, као и речи Преосвећеног г. Арсенија о харитативној делатности у Епархији нишкој.

И овај број часописа Глас Епархије нишке изашао је уз помоћ Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије.

Повезане вести

Вести