НЕДЕЉА, 11. 10. 2020 - 16:12

Извор: Словољубве

Изложба о београдским црквама у порти Вазнесењског храма

Завод за заштиту споменика културе града Београда поводом 60 година од свог оснивања, као и великог јубилеја – 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, припремио је изложбу о српским православним црквама на територији Београда под називом "Молитвена изворишта – српска православна црквена архитектура на територији Београда - очуваност и трајање".

www.spc.rs

Изложба се отвара 12. октобра 2020. године у 13 сати у порти Вазнесењске цркве у Београду и трајаће месец дана, сазнаје Радио "Слово љубве".

На изложби ће бити приказано преко 70 цркава са свих седамнаест београдских општина, које се налазе и у оквиру епархија Београдско-карловачке, Сремске, Шумадијске и Ваљевске. Изложбу ће пратити каталог у ком су обухваћене све евидентиране српске православне цркве које су у надлежности Завода за заштиту споменика културе града Београда, укупно 93, од чега су 48 утврђена културна добра, пет се налази у склопу културног добра, док 40 цркава ужива статус појединачног добра под претходном заштитом.

Аутори изложбе су стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда Ирена Сретеновић и Хајна Туцић, историчари уметности и Снежана Неговановић, сниматељ слике.

Изложба се реализује у оквиру манифестације Дани европске баштине, средствима Секретаријата за културу Града Београда.

Повезане вести

Вести