ЧЕТВРТАК, 21. 4. 2022 - 13:30

Извор: ТВ Храм

Мироварење, Страсна седмица 2022. лета Господњег (СВЕ ВЕСТИ)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије савршио у данима Страсне (Велике) седмице, 2022. лета Господњег свештени чин Мироварења.

Архива

Детаљан извештај са свештеног чина Мироварења (припремања и освећења светога мира), које је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије савршио у данима Страсне (Велике) седмице, 2022. лета Господњег: 

 

Припреме за свештени чин Мироварења у Патријаршији Српској

У Патријаршији Српској почео свештени чин Мироварења

У Патријаршији Српској настављен свештени чин Мироварења

Трећи дан свештеног чина Мироварења у Патријаршији Српској

У Патријаршији Српској завршен свештени чин Мироварења

Патријарх Порфирије на евхаристијском сабрању у Саборном храму освештао ново свето миро 

* * *

Свето миро, разливајући се из једног благодатног извора за целу Цркву, саопштава сваком хришћанину залог спасења у Господу Исусу Христу. Дар Духа Светога, који се даје у светој Тајни миропомазања, пројављује се као лична Педесетница свакога који је примио свето Крштење. Овај дар, који се саопштава кроз помазање светим миром, дели се у изобиљу и безгранично (Јн. 3, 34). Свето уље помазања, којим се благодатни дарови саопштавају, префињеношћу и разноврсношћу материја од којих се приправља, символише разноврсност благодатних дарова.

Најстарији поредак освећења светог мира срећемо у Ареопагитским списима, у делу О црквеној јерархији. На основу сведочанства, јасно је да је освећење мира почетком петог столећа савршавано од стране епископа на Литургији читањем нарочитих молитава, изговараних после постављања мира на Часну трпезу, заклоњеног рипидама на којима су били изображени серафими, уз појање од стране свих присутних ,,најсвештенијим гласом свештене песмеˮ. У поменутом трактату пише да је састав мира смеса ароматичних и изразито миришљавих материја и назива се ,,миро које божански најсавршеније делујеˮ - (Детаљније ОВДЕ и ОВДЕ).

Повезане вести

Вести