СУБОТА, 6. 3. 2021 - 18:49

Извор: Радио "Слово љубве"

Епископ Јоаникије: Владика Атанасије је сведочио Христа распетога!

После величанственог молитвеног хода за одром блажене успомене Епископа Атанасија (Јевтића) од Саборног храма Преображења Господњег у Требињу до манастира Тврдош и параклиса Васкрсења Христовог на манастирском гробљу, помена који су служили свештенослужитељи и отпуста свете Литургије, својој сабраћи Архијерејима и свештенослужитељима СПЦ, као и званичницима држава, општина и градова и представницима краљевске породице Карађорђевић, обратио се Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и Администратор Митрополоје црногорско-приморске г. Јоаникије.

Радио "Слово љубве"

"Владика Атанасије био је човек васељенске ширине и духа, човек Христовог ума, који је био међу нама као живо ходеће Јеванђеље, као Апостол, као нови велики Атанасије" рекао је између осталог Епископ Јоаникије и додао да је он "био и понос СПЦ и њена савест и човек који је увек ишао напред". "У овоме животу се везивао само за Царство Небеско, иако је свима био близак", рекао је Владика, "уверени смо да ће бити, као што је и био, савременик будућих генерација, учитељ и васпитач будућих генерација српског рода".

Иза наизглед грубе спољашњости "крило се меко и саосећајно срце, душа која је била спремна да заплаче над несрећом ближњега, која је знала да тугује са тужнима и радује се са радоснима" рекао је Епископ Јоаникије напоменувши да је Епископ Атанасије био "човек великог срца, велике љубави". "Примило га је срце сваког Православног херцеговца и ту ће и да остане. Јер је он сведочио Христа распетога и васкрслога целог живота, Кога је сместио у своје срце".

Епископ Јоаникије је и подсетио да "знамо колико је Атанасије љубио свог брата Амфилохија, са којим је заорао духовну њиву и препородио Београд речју Божијом у младости", додавши да су "они орали и сејали духовно семе на њиви Црне Горе и Херцеговине, допуњавали се, храбрили се и ево заједно и отишли из овога живота". "Није било лако поред њега" рекао је Епископ Јоаникије и додао да "бољег васпитача, педагога и професора, нисмо могли срести у животу".

"Носио у себи жртвеност косовску, пребиловачку и јасеновачку, а ту љубав према своме роду и његовом страдању могу имати само велики Божији људи. Иде у наручје Божије, али ће заувек остати са нама и бити наш Атанасије, као што је био за живота" закључио је Владика Јоаникије.

Повезане вести

Вести