ПОНЕДЕЉАК, 28. 12. 2020 - 18:49

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Владика Јоаникије: Сазрио је осјећај за правду у народу

Скупштина Црне Горе на четвртој сједници Другог јесењег засједања требало би по скраћеном поступку, да усвоји измјене спорног Закона о слободи вјероисповијести, тачно годину дана након што је он донесен. О томе шта ово значи за Српску православну цркву у Црној Гори, о борби за укидање закона, а против дискриминације СПЦ, о литијама које су оснажиле дух православних вјерника за Спутњик је говорио Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије.

Преосвећени владика је казао да је важно да послије годину дана, Закон о слободи вјероисповијести претрпи значајне измјене и да се уклоне све дискриминаторне одредбе, које су биле у закону раније.

“Сазрело је осјећање код већине народа у Црној Гори да је тај закон, који је раније усвојен, произвео много немира и подјела”, казао је владика и објаснио да и предложени Закон са измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести није најбољи, али су уклоњене све дискриминаторне одредбе и доведен је до једне границе пристојности.

Истиче да он није штетан, и што је најважније, успоставља равноправност и обезбјеђује слободу и имовинска права свим вјерама у Црној Гори.

“У суштини ми се ослањамо на онај темељни закон о имовини – Закон о својинско-правним односима јер зашто би ми били дискриминисани у односу на остале власнике имовине!? И то је добило подршку владајуће већине и треба да прође кроз Скупштину. Ја не могу да предвидим шта ће се тамо дешавати, али закон је прошао кроз руке озбиљних правника и уважене су све примједбе на претходни закон, који је био правно неодржив и недопустив. Ово је неки минимум компромиса за многе стране, и за политичке партије, које чине већину у Скупштини, за нас и за, надам се, остале вјерске заједнице јер смо гледали да ничим, не дај Боже, не повриједимо друге вјерске заједнице, и да све оно што тражимо за нас, буде обезбјеђено и за друге.”

Преосвећени је изразио наду да постоји расположење код нове скупштинске већине, за усвајање измјена и допуна Закона.

Владика је нагласио да противници оваквог измјењеног Закона ни не покушавају да измјене оспоре на правни начин и законским путем, већ покушавају то да учине путем медија и квазиполитичких активности.

Осврнуо се на дјело блаженопочившег Митрополита, нагласивши да њему никад није било на уму да прави раскол, већ је све радио да изњиви народ, а господин Ђукановић је потпуно погрешно схватио. “Нека господин Ђукановић стане са том причом и нек се не петља у црквене ствари”, рекао је и нагласио да је дужност сваке државе да обезбједи мир свакој вјерској заједници.

“Коначно је вријеме да се заведе правни поредак у Црној Гори и да сви заједно радимо на добро Црне Горе и њеног укупног народа”, нагласио је Владика. За крај, Владика је поручио да смо Христовим рођењем сви позвани на скромност, тако што је Цар царева рођен у скромној пећини у јаслама.

Повезане вести

Вести